sobota 27. dubna 2024

Zámek v Toužimi se vzpamatovává. Přečkal požár i nájezdy zlodějů

Zámek v Toužimi zažil v posledních letech požár i nájezdy zlodějů. Nyní se však o něj začali starat dobrovolníci, kteří jej pomalu dávají znovu dohromady. Vložit do akce by se mělo i město, to však na opravu nemá peníze.

zámek Toužim

Spolek dobrovolníků by chtěl toužimskému zámku vrátit reprezetativní vhled. K tomu je však stále daleko.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Spolek dobrovolníků by chtěl toužimskému zámku vrátit reprezetativní vhled. K tomu je však stále daleko.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Zchátralý zámek v Toužimi na Karlovarsku se pomalu, ale jistě vrací ke své někdejší slávě. Spolek dobrovolníků totiž chce původně gotickou památku přestavěnou v sedmnáctém století ve stylu renesance a baroka zachránit a vrátit jí ráz, který měla ještě v první polovině dvacátého století. Spolek Živý zámek Toužim už obnovil nádvoří, na kterém pořádá kulturní a společenské akce, jimiž vydělává na další práce. Do akce by se chtělo vložit i samo město, dosud ale nenašlo ve svém rozpočtu potřebné finance, a proto před pár lety pouze nechalo opravit střechu, která hrozila zřícením.

Toužimský zámek v podstatě chátrá od konce druhé světové války, kdy jej stát zabavil lotrinskému rodu Beaufort-Spontinů. Komunisté pak prostory využívali pro hospodářské účely. Po revoluci zámek připadl městu a v roce 1998 soukromému vlastníkovi, který jej následně prodal ruské firmě. V tu chvíli nastala nejhorší éra novodobé historie zámku, protože jeho vybavení rozkradli zloději a objekt dokonce vyhořel.

V roce 2009 pak soud zámek znovu přiřkl městu. Záchranné práce začaly před sedmi lety. Dnes je areál zámku na seznamu ohrožených nemovitých památek.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto

GLRQMbpXcAAKRzu
Zahraniční

Kodaňská burza hoří, ze střechy se zřítila ikonická věž. Dým je vidět až ve Švédsku

Byvale_Mestske_lazne_na_Denisove_nabrezi
Domácí

Památkáři hodili vidle do opravy zchátralých plzeňských lázní

preview
Domácí

Filmaři zámek Bzí milovali, památkáři na něj zapomněli. Nyní jej zachrání oprava