úterý 21. května 2024

Zákon o digitální ekonomice má ochránit spotřebitele

Ministerstvo průmyslu a obchodu představilo návrh zákona o digitální ekonomice s cílem zajistit bezpečné online prostředí a podporu inovativních firem.

digitální ekonomika

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Návrh zákona o digitální ekonomice, který vypracovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu, se zaměřuje na ochranu uživatelů internetu a přizpůsobení České republiky nové digitální éře. „Reagujeme na velmi rychlý vývoj v oblasti online prostředí a připravili jsme nový návrh zákona o digitální ekonomice, který poskytne uživatelům internetu a spotřebitelům lepší ochranu,“ řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Návrh zákona o digitální ekonomice má především připravit Česko na implementaci evropského nařízení o digitálních službách a nařízení o evropské správě dat. Tato nařízení mají za cíl posílit svobodu projevu a ochránit veřejnou diskuzi před cenzurou a zároveň chránit uživatele před nelegálním obsahem.

Návrh zákona má nahradit zastaralý zákon o některých službách informační společnosti. „Předkládaný zákona by měl být základním kamenem právní úpravy digitální a datové ekonomiky v České republice, na který bude možné navazovat další evropské předpisy v této oblasti, např. nedávno schválené nařízení o datech,“ uvedl vrchní ředitel sekce digitalizace a inovací Petr Očko s tím, že návrh zákona implementuje unijní předpisy a je revizí současného právního rámce pro digitální služby.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MPO

Související

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

větrné elektrárny
Domácí Zelená energie

Vláda usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie

433883666_10224438762063188_3680050725519903320_n
Domácí

Fraška gigafactory: Vstupenky nebudou, zbytečná infolinka a mizející komentáře

Podvodné SMS zprávy
Domácí

Česká pošta varuje před podvodnými SMS zprávami