úterý 7. května 2024

Za smrt družky na 23 let do vězení. Soud vrahovi potvrdil původní trest

Dvacet ran po celém těle zasadil Václav Špaček své družce. Soud mu za to dnes potvrdil trest v délce 23 let. Rozsudek je pravomocný.

pouta

Ilustrační foto
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto
  • Zdroj: Pexels

Třiadvacet let vězení, to je trest pro 67letého Václava Špačka za to, že loni v dubnu zavraždil svou družku sekáčkem na maso. V lednu jo odsoudil Krajský soud v Pardubicích, dnes verdikt potvrdil i senát Vrchního soudu v Praze, k němuž se Špaček odvolal. Rozhodnutí je tedy pravomocné.

Soud neuvěřil tvrzení odsouzeného, že na vraždě se s ním jeho družka dohodla. Špaček totiž tvrdil, že v inkriminovaný den měli zemřít oba dva. Družku zabil, ale k sebevraždě už odvahu nenašel. „Nikdy nedošlo k tomu, aby poškozená výslovně požádala obžalovaného, aby ji usmrtil,“ uvedl předseda odvolacího senátu Robert Fremr. Navíc Špaček údajně v útoku pokračoval i ve chvíli, kdy se jeho družka začala bránit. Vše pak zakončil rdoušením, aby měl jistotu, že je mrtvá.

Na ženu o čtrnáct let mladší zaútočil ve chvíli, kdy spala. Probudila se po prvním úderu a začala utíkat. Celkem jí odsouzený zasadil dvacet sečných ran po celém těle a žena umírala desítky minut. Když zemřela, postavil z jejích oblíbených věcí oltář a přikryl ji dekou, kterou měla ráda. Pak se šel udat na policii.

Autor: Jan Skala

Související

1500x500
Krimi

V Radbuze plavala lidská hlava. Policisté možná mají vyřešený pitevní rébus

profimedia-0868852541
Krimi

Žádná válka, ale alkohol. Vražda ukrajinských vojáků už má motiv

profimedia-0703306076
Krimi

Doživotí: Vrah, který zastřelil pracovnici úřadu práce, z vězení už nevyjde

vyšetřování
Krimi

Vražda matky s dcerou byla vyřešena po 24 letech. Vrah se doznal na smrtelné posteli