pondělí 20. května 2024

Za dezinformaci o tuberkulóze, kterou šířila i senátorka, hrozí až tři roky vězení

Řada lidí včetně právničky a senátorky Jany Zwyrtek Hamplové sdílela na sociálních sítích lež o přenosu tuberkulózy na Olomoucku, za kterou prý může prosincový výcvik ukrajinských vojáků.

image (2)

Jana Zwyrtek Hamplová
Zdroj: facebook

  • Jana Zwyrtek Hamplová
  • Zdroj: facebook

Součástí příspěvku byla také zfalšovaná zpráva hygieny, která před chorobou varuje a vyzývá lidi, aby podstoupili vyšetření.

Policie dnes oznámila, že případ vyšetřuje. "V souvislosti se zveřejněním nepravdivé informace o šíření tuberkulózy na Olomoucku jsme ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu šíření poplašné zprávy, za který pachateli hrozí až tříletý trest odnětí svobody," uvedla policie.

Příspěvek se objevil také na facebookovém profilu Jany Zwyrtek Hamplové. Ta ho po několika hodinách smazala a omluvila se. „Dostala jsem zprávu z důvěryhodné adresy, které jsem věřila. Teď už vím, že to mohlo být záměrně, s cílem mne poškodit," uvedla Zwyrtek Hamplová.

Senátorka často šíří i nebezpečné dezinformace. Některé její příspěvky na sociálních sítích proto řeší nezávislý kontrolní orgán České advokátní komory.

Související

pettt.jpg
Domácí

Peterková udělá pro peníze vážně cokoliv, prý na ni zaútočili kyselinou

GKdx3uiXgAAgKdN.jpg
Domácí

Nebezpečná dezinformace: Žena věří nesmyslům a vybízí k útokům na letadla

Elon Musk
Zahraniční

Musk je vyšetřován brazilským soudem kvůli dezinformacím

profimedia-0859000919
Domácí

Na Václavském náměstí padala slova o demisi. Tisíce lidí protestovalo proti vládě