Z policisty kriminálníkem. Muž zapletený do Kajínkova případu jde do vězení

Někdejší velitel plzeňské zásahové jednotky a muž zapletený do procesu s Jiřím Kajínkem jde do vězení. Nakonec jej tam dostala nezaplacená pokuta.

kreuz

Jiří Kreuzer.
Zdroj: archiv

  • Jiří Kreuzer.
  • Zdroj: archiv

Na osm měsíců poslal Krajský soud v Plzni do vězení bývalého elitního policistu, velitele plzeňské zásahové jednotky Jiřího Kreuzera. Tomu totiž před čtyřmi lety udělil půlmilionový peněžitý trest za dlouhodobé obchody s padělanými obrazy. Kreuzer sumu na rozdíl od dalších spoluobviněných nezaplatil. Proto si také jako jediný musí odpykat nepodmíněný trest.

Původní rozsudek expolicistu a jeho komplice uznal vinným z toho, že od roku 2005 prodával spolu s plzeňským starožitníkem padělky obrazů malířů z první poloviny dvacátého století, přestože je malovala plzeňská výtvarnice Lenka Sýkorová. Aby obrazy vypadaly věrohodně, nechávali je obžalovaní uzrát několik hodin v udírně. Dohromady prodali 70 padělků za deset milionů korun.

Nebyla to první obžaloba. V devadesátých letech se Kreuzer ještě jako člen policie zapletl do vražd v plzeňských borských serpentinách, kde měl Jiří Kajínek zastřelit podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše. Kreuzer tehdy působil na straně dalšího podnikatele, Antonína Vlasáka, kterého měl Janda vydírat. V kauze se dostal před soud za ovlivňování svědků. Byl však zproštěn obžaloby.

Autor: Jan Skala

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

profimedia-0873301874
Zahraniční

Atentántík je na svůj čin hrdý. Na demonstracích provolával slávu Ukrajině