Vlakové spojení mezi Pardubice a Hradcem Králové se zrychlí

Modernizace trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové je po dvou a půl letech u konce. Doprava mezi krajskými městy se ale zrychlí až od roku 2025.

Hlavní nádraží v Hradci Králové

Hlavní nádraží v Hradci Králové
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Hlavní nádraží v Hradci Králové
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Po dvou a půl letech práce je modernizace trati mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou dokončena. Tato trať je důležitá zejména jako železniční spojení mezi Pardubicemi a Hradcem Karlové. Díky rozšíření na dvě koleje a novým mostem přes Labe se propojení mezi krajskými městy zrychlilo.

Hlavním přínosem dokončeného úseku je zkapacitnění trati, což přinese zkrácení jízdních dob a minimalizaci dopadů mimořádností na železniční provoz. Stanice a zastávky jsou kompletně bezbariérové, s moderním informačním systémem a pohodlným nastupováním do nízkopodlažních souprav,“ přibližuje ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Rekonstrukce celého úseku umožní po zavedení ETCS jízdu moderních vlaků rychlostí až 160 km/h. „Instalaci ETCS řešíme v rámci samostatné akce. Kompletní dokončení stavby a spuštění celého systému předpokládáme v první polovině příštího roku. Zavedení ETCS zajistí nejvyšší úroveň zabezpečení železničního provozu a přinese další podstatný benefit, a to zvýšení traťové rychlosti. Tuto trať budeme také využívat jako odklonovou při mimořádnostech na hlavním koridoru mezi Prahou a Českou Třebovou,“ vysvětluje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Autor: Šimon Mitro

Související

rychlovlak
Zahraniční

Rychlovlak mezi Madridem a Lisabonem bude jezdit do deseti let

Petr Pavel s Evou Pavlovou.
Domácí

Prezidentský pár navštíví Pardubický kraj

Zastavené Porsche s nímž jel řidič v obci 98 km/h.
Krimi

V obci se řítil stovkou. O řidičák přišel na místě

Ve skupině o záchranu Zlín remizoval s Českými Budějovicemi.
Fotbal Fortuna Liga

Jablonec se zachránil, Zlín s Budějovicemi remizoval a zůstává poslední