neděle 28. dubna 2024

Víme, kde se o Velkém pátku otevřou poklady a odkud vyběhne zlaté tele

Mihotavá světélka, záře nebo zlaté kapradí ukážou, kde jsou poklady ukryté. Přesně ve tři hodiny odpoledne, kdy zemřel Ježíš na kříži, rozkvete zlaté kapradí a otevře se hory a poklady.

chest-4051166_1280

Ilustrační foto.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: pixabay.com

Templářský poklad je ve sklepení tvrze v Čejkovicích, další poklady lze najít na zřícenině hradu Zubštejn, pod hradem Rokštejn u Brtnice nebo ve zbytcích starého hradu Mydlovary. Loupežnický poklad je pod zříceninami skalního hradu Rotštejn v Českém ráji. Další poklady leží ve skále pod hradem Český Šternberk a pod Kozím hrádkem u Tábora. Při čtení pašijí prý puknou kamenné stěny a vysypou se zlaté mince. V Tetíně se při čtení pašijí otvírá vrch Damil a vychází z něj zlaté tele.

Poklady se otevřou také na stolové hoře Ostaš u Police nad Metují, pod vrchem Třemšín poblíž Rožmitálu i ve Vinařické hoře u Kladna. Jen lidé narození v neděli můžou získat poklady ukryté v několika kopcích kolem Kraslic, poklad v Čeladné zase nedostane nikdo jiný než prvorozený syn, který má tři sestry, a který přijde kopat v pašijové dny o půlnoci.

Poklad ze zaniklé tvrze Kotkov u Peček na Kolínsku získá jen ten, kdo se zatajeným dechem třikrát oběhne hrad, musí tedy přesně vědět, kde stával. Poklad pod návrším V Bolicích se otevře při čtení pašijí, ale jen tomu, kdo kopeček devětkrát oběhne bez jediného nadechnutí.

K nejmladším velikonočním pokladům patří ruská vojenská pokladna zakopaná před bitvou u Slavkova v polích poblíž Bučovic. V místě, kde je ukrytá, prý na Velký pátek hoří oheň.

Hrad Hasištejn nad Chomutovem se podle legendy objeví v celé své bývalé kráse i s panstvem a služebnictvem. Z hlubin země vystoupí zaniklý hrad na Kákovském hřebeni u Nepomuku nebo kostel svatého Mikuláše pod Krudumem.

Související

Velikonoce na zámku Loučeň.
Domácí Tipy na výlety

Velikonoční návštěvnost památek překonala očekávání. Zafungovalo počasí

profimedia-0838845331
Domácí

O Velikonocích zemřelo na silnicích nejvíce lidí od roku 2016

eggs-869300_1280
Ostatní

Co s tou spoustou vajec po Velikonocích?

DSCN6085
Ostatní Velikonoce

Na pomlázky padly v Újezdě tři tisíce proutků a stovky metrů stužek