úterý 21. května 2024

Video z paluby: Na Havaji se zřítil vrtulník, pilotův manévr všechny zachránil

Profesionalita i pořádná dávka štěstí nechyběly pilotovi lehkého vrtulníku se čtyřmi pasažéry, který se vydal na vyhlídkový let u pobřeží Havaje. Stroji začal padat k zemi potom, co mu vypověděl službu motor.

GIG3qmnbsAA_yUP

Vrtulní nouzově přistál na pláži.
Zdroj: FB / County of Kaua'i

  • Vrtulní nouzově přistál na pláži.
  • Zdroj: FB / County of Kaua'i

Naprosto klidný pilot využil autorotaci, stočil vrtulník a nouzově přistál na pláži. Při dosednutí se lehce zranil jeden z cestujících, ostatní i pilot vyvázli bez škrábance. Potvrdily to úřady i společnost, která vyhlídkové lety nabízí.

„Jeden z našich výletních vrtulníků s naším hlavním pilotem a čtyřmi cestujícími na palubě musel nouzově přistát na pláži Honopu. Jeden z cestujících utrpěl zranění. S potěšením můžeme oznámit, že ho už propustili z nemocnice,“ oznámil Bew Harter ze společnosti Jack Harter Helicopters. Ta okamžitě na místo vyslala pro pasažéry jiný stroj.

Autorotace

Autorotace

Při běžném letu jde proud vzduchu přes rotorový disk shora, při autorotaci naopak proudí zespodu. To udržuje listy rotoru v pohybu, zatímco vrtulník pomalu klesá. Díky autorotaci je možné s vrtulníkem bezpečně přistát například při selhání motoru. V USA musí všechny jednomotorové vrtulníky mít schopnost bezpečného přistání autorotací.

Související

5298658459_8acbc0d344_b
Zahraniční Video

Havaj zbourá proslulé Schody do nebe, chodili po nich turisti

Ulice v Honolulu
Krimi

Havajec ubodal svou ženu a tři děti. Pak spáchal sebevraždu

2014_05_30_AL_SHABAAB_HOSTAGES_RESCUED_IN_KISMAYU-3_(14123432819)
Zahraniční

Vrtulník OSN padl do rukou islamistů. Jednoho z cestující teroristé zastřelili

Brazilian_Army_SOF
Zahraniční

Brazílie posiluje hranice s Venezuelou kvůli anexi Guyany