středa 1. května 2024

Havaj zbourá proslulé Schody do nebe, chodili po nich turisti

Ani hrozba pokuty v přepočtu až 24 tisíc korun nebo 30 dnů vězení neodradily turisty od výstupu na proslulé schody Haiku na havajském ostrově Oahu. Schody do nebe proto zmizí ze světa. Jejich likvidace vyjde asi na 60 milionů korun.

5298658459_8acbc0d344_b

Pohled na dost strmé schodiště. Zakázaná procházka po něm je pro mnohé velký adrenalin.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Pohled na dost strmé schodiště. Zakázaná procházka po něm je pro mnohé velký adrenalin.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Přestože se schodiště pro veřejnost uzavřelo už v roce 1987, stále na něj proudí turisté. Každý rok policie řeší asi 150 případů, kdy lidé překonali zátarasy a vydali se na vrchol, kam vede 3 922 ocelových schodů. Strmá cesta po úzkém schodišti trvá asi sedm hodin a je poměrně nebezpečná, zranila se na ní řada návštěvníků. Některé části schodiště navíc vedou přes soukromé pozemky.

Schody jsou od roku 1987 uzavřené kvůli vandalismu a odhazování odpadků. V srpnu 2021 odhlasovala městská rada v Honolulu jejich demolici i přes velké protesty veřejnosti. Za dva roky přišlo na radnici přes pět tisíc připomínek, z nichž více než 90 procent bylo pro zachování atrakce. Také průzkum veřejného mínění potvrdil, že většina obyvatel Oahu chce schody zachránit. Vznikl i spolek za záchranu schodů, který se snažil púodáním žaloby na město zabránit demolici, u soudu ale neuspěl, a tak se začíná s bouráním.

Demolice bude trvat nejméně půl roku a vyjde na necelých 60 milionů korun.

Schody do nebe vznikly za války

Americké námořnictvo zahájilo v roce 1942 stavbu tajného vysílače, který měl sloužit pro přenos rádiových signálů vojenských lodí operujících v Pacifiku. K tomu bylo třeba vytvořit přístup k horní části hřebenu. Napřed se používal žebřík, později ho nahradilo dřevěné schodiště. V polovině padesátých let většina dřevěných schodů nahradily kovové.

Stanice i stezka se v roce 1987 pro veřejnost uzavřely. V roce 2003 se sice uskutečnila nákladná oprava, stezka však kvůli nedořešeným pozemkovým a majetkovým vztahům zůstala nadále oficiálně nepřístupná. Ročně na ní policie přistihne na dvě stovky lidí.

V roce 2021 odhlasovala městská rada v Honolulu odstranění schodů.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

Ulice v Honolulu
Krimi

Havajec ubodal svou ženu a tři děti. Pak spáchal sebevraždu

GIG3qmnbsAA_yUP
Zahraniční Video

Video z paluby: Na Havaji se zřítil vrtulník, pilotův manévr všechny zachránil

Oprah a Dwayne Johnson ve videu oznamujícím fond pro obyvatele Maui.
Zahraniční

Oprah a The Rock pomáhají přeživším požáru na Havaji

profimedia-0797838083
Zahraniční

Požáry na Havaji si vyžádaly přes 110 životů