pátek 17. května 2024

Veletrh pomůže deváťákům s výběrem školy

Jak si vybrat nejvhodnější studijní obor, jaká povolání mají největší šanci uspět na trhu práce nebo jak se zorientovat v bohaté nabídce středních škol. I s tím pomohou odborníci na veletrhu Schola Pragensis 2023.

studenti

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Gymnázia, lycea, konzervatoře, umělecké školy, učiliště nebo průmyslové školy. Na veletrhu středních škol Schola Pragensis, který pořádá pražský magistrát, najdete všechno. V Kongresovém centru Praha do soboty radí odborníci, učitelé ale i studenti s výběrem oboru dětem, které navštěvují osmé a deváté ročníky základních škol.

"Na veletrh se chystáme se synem, který chodí do osmé třídy a zatím nemá tušení, co by ho bavilo dál. Je to důležité rozhodnutí, a tak si necháme poradit a inspirujeme se," vysvětluje Petra Hubsová z Prahy.

Správný výběr studijního oboru může být v životě zásadní. „Klíčovou roli při volbě studia by měly hrát schopnosti, zájmy, dovednosti a osobnostní předpoklady, ale také šance na přijetí na danou školu, náročnost studia a v neposlední řadě budoucí pracovní uplatnění absolventa, a to i s ohledem na technologický vývoj. A právě v této fázi umíme zájemcům pomoci a doporučit jim ten nejvhodnější směr,“ říká ředitel Krajské pobočky úřadu práce v Praze Vítězslav Kaliba s tím, že specialisté budoucím středoškolákům také přiblíží podmínky přijímacího řízení na střední školy a představí profese a obory, o které mají zaměstnavatelé aktuálně zájem.

Vstup na veletrh je zdarma. Pro lepší orientaci si mohou návštěvníci stáhnout aplikaci Schola Pragensis, ve které najdou nejen mapu veletrhu, ale i instruktážní videa k výběru škol a jednotlivým zaměřením či profily všech středních škol v Praze. Veletrhy středních škol se odehrávají každý rok v různých městech republiky. Termíny najdete na webu www.to-das.cz.

Související

mince22
Krimi Video

Nájezd zlodějů na sběratelský veletrh: Zmizely další mince za statisíce

Veletrh představí úsporné bydlení
Inspirace Výstava

Jak bydlet úsporně a ekologicky? Veletrh napoví

Veletrh čisté mobility e-SALON 2021
Domácí Výstava

Veletrh čisté mobility proběhne o druhém listopadovém víkendu