neděle 19. května 2024

Vědci objevili v balené vodě 100krát více mikroplastů, než se předpokládalo

Studie vyvrací dosavadní vědecké stanovisko ohledně množství mikroplastů ve vodě. Situace je stokrát horší.

voda

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Vědci z univerzit Columbia a Rutgers provedli testy na třech populárních značkách balené vody prodávané ve Spojených státech. Konkrétní í značky vědci neuvádí, avšak říkají, že množství plastových fragmentů v lahvové vodě je 10 až 100krát vyšší, než bylo dříve zjištěno. Studie byla publikována v pondělí v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences.

Výzkumníci ve vodě objevili mikroskopické částice plastu, nazývané nanoplasty, pomocí laserů naladěných na specifické molekuly. Podle studie obsahuje průměrný litr balené vody kolem 240 000 detekovatelných plastových fragmentů

Lidé jsou mikroplastům vystaveni při dýchání, pití a jídle. I když většinu mirkoplastů tělo přirozeně vylučuje, některé velmi malé částice mohou zůstat v lidském těle. Studie naznačuje, že nanoplasty jsou pravděpodobně toxičtější než mikroplasty, protože díky své menší velikosti mohou snáze vstoupit do lidského těla. Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že i když je riziko nízké, nelze s definitivní jistotou vyloučit budoucí rizika.

Balená voda v USA je regulována Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). Nařízení vyžadují, aby voda prošla filtry, které odstraní částice větší než jeden mikron. Odvětví lahvové vody tvrdí, že multi-bariérový přístup při výrobě zajištuje zdraví bezpečnou vodu. Proti studii reagovalo tím, že neexistuje vědecký konsenzus ohledně potenciálních zdravotních dopadů nano a mikroplastů, a že mediální zprávy neoprávněně vyvolávají obavy u spotřebitelů.

Autor: Šimon Mitro

Související

sůl
Zahraniční Zdraví

Nadměrná konzumace soli zabíjí tisíce lidí denně

vodovod
Domácí

České domácnosti stále šetří vodou

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

nemocnice
Ekonomika

Nemocenské pojištění skončilo po sedmi letech v plusu