Vědci objevili obří černou díru. Od Země je vzdálená jen dva tisíce světelných let

Tým astrologů objevil v naší galaxii v relativně malé vzdálenosti od naší planety doposud největší hvězdnou černou díru.

GLTQufoW8AAZ0_V

Srovnání velikosti Gaia BH3 a jiných menších černých děr.
Zdroj: X/@uhd2020

  • Srovnání velikosti Gaia BH3 a jiných menších černých děr.
  • Zdroj: X/@uhd2020

Obrovská černá díra, která vznikla rozpadem hvězdy, je 33krát těžší než Slunce. Nachází se v prostoru Mléčné dráhy ve vzdálenosti pouhých dva tisíce světelných let od Země. K nálezu téměř neviditelného gigantického objektu došlo pomocí vesmírného dalekohledu mise Gaia, který do vesmíru vypustila v roce 2013 Evropská vesmírná agentura s cílem zachytit 3D mapu hvězdné oblohy.

Při procházení dat si výzkumníci všimli kolísajícího chování jedné z hvězd v souhvězdí Orla. Svou neskutečnou silou jí k sobě táhne černá díra, která dostala název Gaia BH3. Důležitý objev potvrdilo i další pozorování. "Černé díry této hmotnosti jsme viděli pouze ve vzdálených galaxiích. Nikdo nečekal, že se v naší blízkosti skrývá černá díra s tak vysokou hmotností. Je to objev, který se podaří jednou za život," řekl člen projektu Gaia a astronom Pasquale Panuzzo. 

Vesmír, včetně naší galaxie, je podle odborníků plný černých děr. Jen Mléčná dráha by jich mohla podle odhadů vědců obsahovat až sto milionů. Zatím víme jen o dvaceti z nich. Za touto skutečností stojí fakt, že pokud k sobě nepřitahují žádný další viditelný objekt, jsou těžce odhalitelné. 

Nejhmotnější černou dírou celé naší Galaxie je stále supermasivní Sagittarius A*. Ten leží ve středu Mléčné dráhy a je odhadem více než milionkrát větší než Slunce. 

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Observatoire de Paris, Astronomy & Astrophysics (A&A)

Související

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

Apollo 12
Zahraniční Vesmír

Na Měsíci přistane Japonec. USA posilují spolupráci se zemí vycházejícího slunce

Foto měsíčního roveru z roku 1971.
Zahraniční Vesmír

Vývoj nových měsíčních vozítek pro NASA stojí na trojici firem