neděle 12. května 2024

V USA si nově ženy koupí antikoncepční pilulky bez lékařského předpisu

Američanky si budou moci v lékárnách po celé zemi koupit hormonální antikoncepci bez lékařského předpisu. To podle mnohých sníží překážky v přístupu k pilulkám. V České republice lze koupit bez receptu pouze nehormonální přípravky.

opill

Ilustrační fotografie.
Zdroj: pixabay.com

  • Ilustrační fotografie.
  • Zdroj: pixabay.com

Orální antikoncepční pilulka s názvem Opill bude v následujících týdnech k dostání bez receptu v síti amerických lékáren i v jejich e-shopech.  Kvůli nízkému obsahu hormonu progesteron ji lékaři řadí mezi takzvané minipilulky, které kromě jiného neobsahují hormon estrogen a díky tomu nezpůsobují tolik vedlejších účinků. Přesto odborníci varují před bolestmi hlavy, nevolností nebo nepravidelným krvácením.  

Snadnější přístup k antikoncepci sníží počet nechtěných těhotenství a potratů. Mnoho žen, zejména těch mladých, se stále bojí dojít si ke gynekologovi pro recept. Amerika se tak přidává na seznam zemí, které podobným způsobem zpřístupnily hormonální antikoncepci je to například Indie, Čína, Británie a většina zemí Latinské Ameriky. 

V České republice si ženy hormonální antikoncepční přípravek bez receptu od lékaře nekoupí. Volně v prodeji jsou jen nehormonální prostředky, třeba vaginální globule a krémy, spermicidní gely, kondomy nebo pesary. U těch sice nehrozí žádné zdravotní komplikace, jejich účinnost ale nemusí být stoprocentní. 

Autor: Zuzana Beranová

Související

Beránek, MS Praha Norskoprofimedia-0872075517.jpg
Hokej MS Praha

Nejdřív trápení, nakonec Češi houževnaté Nory v euforické atmosféře udolali

1000007716
Zahraniční

OSN chce členství pro Palestinu. Devět členů, včetně ČR, bylo proti

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA