neděle 19. května 2024

V sobotu zazáří Keltský telegraf. Ochránci přírody z toho nejsou nadšení

Večer o první jarní sobotě se řada lidí zapojuje do Keltského telegrafu. Ten se snaží propojit místa v krajině a lidi, kteří se telegrafování účastní, pomocí světelného signálu. Používání ohňostrojů se ale příliš nelíbí třeba ochráncům přírody.

kt15_e9_5.jpg

Keltský telegraf
Zdroj: facebook

  • Keltský telegraf
  • Zdroj: facebook

Akce představuje symbolický návrat k přírodě, ve které se s přicházejícím jarem rodí nový život.

Do Keltského telegrafu se může zapojit kdokoliv, a tak se ohně rozhoří na kopcích, skalách, hradech nebo zříceninách po celé České republice.

Pořadatelé doporučují použít kromě ohňů také ohňostroje, rakety nebo pumy. „Výborné jsou takzvané fotbalové pochodně, které intenzivně svítí,“ píše se na webu keltskytelegraf.cz.

Pořadatele už v minulosti upozornila Agentura ochrany přírody a krajiny, že musejí dodržovat zákon. „Dozvěděli jsme se o rozdělávání ohňů na dominantních kopcích naší krajiny. Chceme vás jako pořadatele akce informovat o pravidlech, která vyplývají z právních předpisů na ochranu přírody a krajiny. Jejich dodržováním a včasným podáním žádosti předejdeme společně možným nedorozuměním či konfliktům,“ píše se v textu agentury. Ta doplňuje, že v chráněných krajinných oblastech zákon zakazuje tábořit, rozdělávat ohně nebo odpalovat světlice a že akce je možné pořádat jen s předchozím souhlasem správy CHKO a vlastníka pozemku, kterým jsou většinou Lesy ČR.

Řadě ochránců přírody také vadí doporučované ohňostroje, pumy či světlice, především ty odpalované na odlehlejších místech. Pyrotechnické efekty totiž škodí hlavně divoce žijícím zvířatům. Ta často utíkají, případně opouštějí svá teritoria a úkryty. Vyděšení ptáci často narážejí do drátů elektrického vedení nebo opouštějí hnízda a mnohdy nejsou schopní se k nim vrátit. Po ohňostrojích se objevuje zvýšený počet osiřelých mláďat divokých zvířat.

I pořadatelé Keltského telegrafu připouštějí, že několik pravidelných účastníků opustilo svoje stanoviště, protože se jim nelíbí, že se jaro slaví bujarým veselím a pyrotechnikou. „Pokusíme se společně vrátit k původní myšlence Keltského telegrafu. Všichni předají signál tiše, aby telegraf přírodou prošel jako tichá světelná vlna. Vyzýváme i ostatní, abychom jubilejním 10. ročníkem Keltského telegrafu nijak nerušili,“ oznámili na facebooku lidé ze spolku PRO Chotiměř při přípravách akce v roce 2019.

Související

PaleniCarodejnic
Domácí Aktualizujeme

Čarodějnice v ohrožení, v řadě krajů už platí zákaz rozdělávání ohňů

Užijte si netradiční silvestrovské oslavy
Domácí

Bezpečnost i ochrana přírody. Ministerstvo omezí prodej ohňostrojů

profimedia-0838239188
Zahraniční

Výbuch v thajské továrně na pyrotechniku usmrtil nejméně 21 lidí

fire-4641680_1280
Domácí Vánoce

Hasiči radí, jak si nepodpálit byt