pondělí 29. dubna 2024

V Kotvě už nenakoupíte. Legendární obchoďák se bude dva roky opravovat

Po dvou letech rekonstrukcí by Kotva měla udržet krok s nejmodernějšími obchodními domy. Kromě obchodů nabídne i restaurační zařízení či kanceláře k pronájmu.

Praha_Kotva

Obchodní dům Kotva patří k jedné z dominant pražského Starého města.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Obchodní dům Kotva patří k jedné z dominant pražského Starého města.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Své dveře včera zavřel legendární pražský obchodní dům Kotva, který nyní čeká dva roky dlouhá rekonstrukce. Jejím největším cílem je udělat Kotvu konkurenceschopnější vůči moderním obchodním domům, za nimiž začala v posledních letech zaostávat. Kromě obchodů proto v komplexu vzniknou kanceláře a v horní patře bude restaurace. Unikátní podoba domu ve stylu reálného socialismu by měla být zachovaná. Podle společnosti, která Kotvu vlastní, by obchodní dům po novém otevření měl nabízet stovky nejvyhledávanějších světových módních a lifestylových značek.

Obchodní dům Kotva vyrostl vedle prvorepublikového Paláce Kotva v roce 1975 a v té době byl nejmodernější stavbou v tehdejším Československu. Pětipodlažní budova podle architektonického návrhu manželů Machoninových byl v době svého otevření symbolem hojnosti a bohatství socialismu. To ale nakonec zapříčinilo, že po roku 1989 zaznamenala Kotva velký odliv obchodníků. Situace se konsolidovala v devadesátých letech, kdy se Kotva začala primárně specializovat na módní značky oblečení.

Od roku 2019 patří budovy Kotvy mezi kulturní památky.

Autor: Jan Skala

Související

novostavba
Ekonomika Bydlení

Ceny bytů opět stoupají

Jehně
Domácí

Do vzácných přírodních oblastí Prahy se vrací stáda skotu, ovcí a koz

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier.
Domácí

Německý prezident přijede do Prahy

léky
Domácí Zdraví

Praha má high-tech centrum pro nová léčiva