pondělí 20. května 2024

Uznání na sklonku života. Před 39 lety dostal Jaroslav Seifert Nobelovu cenu

11. října 1984 získal Jaroslav Seifert Nobelovu cena za literaturu. Sám spisovatel si ji ale už nepřevzal, poslal za sebe dceru. V prvních dnech roku 1986 zemřel.

Jaroslav_Seifert_by_Jaroslav_Krejci

Jaroslav Seifert v době, kdy se mu dostalo pocty nejvyšší, udělení Nobelovy ceny za literaturu.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Jaroslav Seifert v době, kdy se mu dostalo pocty nejvyšší, udělení Nobelovy ceny za literaturu.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Jaroslav Seifert je jediným českým spisovatelem, který získal Nobelovu cenu za literaturu. Této pocty se mu dostalo na samém sklonku života, přesně před 39 lety, kdy však už podle literárních kritiků netvořil natolik významná díla, ale spíše plačtivé a sebelítostivé verše. To jeho reputaci ale neublížilo, stejně jako jeho původní komunistické zapálení, když ve 20. letech tvořil spíš proletářskou literaturu.

Akademici ocenili především jeho předválečnou avantgardní tvorbu. Sbírky Slavík zpívá špatně, Poštovní holub, Jablko z klína či Jaro, sbohem varující před nastupujícím fašismem se dodnes považují za klenoty československé předválečné literatury. Vynikal i za války, kdy se soustředil zejména na vlasteneckou literaturu v dílech Přilba hlíny či Vějíř Boženy Němcové, pak ale upadl v nemilost komunistické režimu, který mu vyčítal jeho příslušnost k meziválečné avantgardě.

Právě kvůli sporům s KSČ a kvůli tomu, že se stal v sedmdesátých letech jedním z prvních signatářů Charty 77, se o udělení Nobelovy ceny v tehdejších médiích příliš nepsalo. Navíc ani sám Seifert si pro cenu do Stockholmu nejel a kvůli špatnému zdravotnímu stavu za sebe poslal svou dceru. Zemřel o necelý rok a půl později v nemocnici na pražském Strahově.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0872938963
Ostatní Osobnosti

Zemřela držitelka Nobelovy ceny za literaturu Alice Munro. Bylo jí 92 let

66048243_2695769750457281_2786640464579657728_n
Hudba

Kultovní Plastic People připomenou svého Bondyho. I Krch-off Bandem

hlavsa schellinger
Hudba

Narodili se v jeden den, bojovali za to samé, ale představovali dvě tváře kultury

Pavel_Zajicek_to2
Ostatní literatura

Básník, chartista a undergroundová legenda. Zemřel Pavel Zajíček