sobota 18. května 2024

Kultovní Plastic People připomenou svého Bondyho. I Krch-off Bandem

The Plastic People Of The Universe vyráží ve čtvrtek na turné, kde připomenou svůj slavný, ačkoliv léta zakázaný debut. Společnosti jim bude dělat další svérázná parta Krch-off Band.

66048243_2695769750457281_2786640464579657728_n

Jediný člen vzpomínkového turné, který pamatuje natáčení první desky, Josef Janíček.
Zdroj: Facebook/The Plastic People Of The Universe

  • Jediný člen vzpomínkového turné, který pamatuje natáčení první desky, Josef Janíček.
  • Zdroj: Facebook/The Plastic People Of The Universe

Letos uběhne půl století od chvíle, kdy jedna z nejkultovnějších kapel novodobé české hudební historie, The Plastic People Of The Universe, natočili v temném prostředí hradu Houska na Kokořínsku, svůj debut Egon Bondy´s Happy Hearts Club Banned, který byl nakonec jedním z důvodů jejich zákazu. Tehdejší československé úřady vydání nekonformní desky nepovolily a oficiální emise se tak poprvé nahrávka, za vydatné podpory budoucího prezidenta Václava Havla, dočkala v roce 1978 ve Francii.

Kapela, kterou vede jediný pamětník tehdejších časů, klávesista Josef Janíček, se proto už tento čtvrtek vypraví na jarní a letní turné, kterým chce svou první desku, která v Česku vyšla až v roce 2001, připomenout. Série koncertů začne v pražské Paláci Akropolis a vyvrcholí na místě činu, tedy na hradě Houska 29. června.

Oficiální kritika normalizačního Československa se v době vydání zmíněného alba tvářila, že žádná kapela The Plastic People Of The Universe neexistuje, polooficiální poukazovala na chabé instrumentální a pěvecké výkony, ovšem underground je miloval. Vše pak dostalo ještě větší rozměr poté, co byli členové kapely uvěznění za obscénní chování při koncertech a své politické názory, na základě čehož vznikla Charta 77.

Autor: Jan Skala

Související

linkinparkwithoutchester2023_638 (2)
Hudba

Chystá se zmrtvýchvstání Linkin Park? Kapela rezervuje koncerty na příští rok

hlavsa schellinger
Hudba

Narodili se v jeden den, bojovali za to samé, ale představovali dvě tváře kultury

Pavel_Zajicek_to2
Ostatní literatura

Básník, chartista a undergroundová legenda. Zemřel Pavel Zajíček

olympic-60-tour-12
Hudba

Olympic oslaví koncepční trilogii novým vydáním i masivním koncertováním