čtvrtek 9. května 2024

Už ani náboj Ukrajině. Polsko chce vyzbrojovat hlavně svou armádu

Polsko už Ukrajině nebude dodávat zbraně a nemá zájem ani o její obilí. To jsou dva hlavní body, které provázejí současnou diplomatickou roztržku mezi oběma zeměmi.

profimedia-0806727586

Polský premiér Mateusz Moraweicki (19. 9. 2023)
Zdroj: Profimedia

  • Polský premiér Mateusz Moraweicki (19. 9. 2023)
  • Zdroj: Profimedia

Polský premiér Mateusz Morawiecki udělal rezolutní rozhodnutí v podpoře Ukrajiny při válce s Ruskem. Oznámil totiž, že jeho země končí s veškerou vojenskou podporou Kyjeva. Hlavním důvodem je podle něho vyzbrojování polské armády, která má ambice stát se po Rusku největším vojenským kolosem v Evropě a palebnou silou chce předstihnout Velkou Británii, Francii i Německo. Podle Morawieckiho musí nyní Polsko myslet na to, jak ubránit svou bezpečnost, a to těmi nejmodernějšími zbraněmi. Tranzit vojenské materiálu, který Ukrajině poskytují jiné země, však na svém území blokovat nehodlá.

Zahraniční pozorovatelé dávají prohlášení polského premiéra do souvislosti s projevem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na půdě OSN, který ostře kritizoval zákaz dovozu ukrajinského obilí do Polska. Kvůli jeho slovům si Polsko dokonce předvolalo ukrajinského velvyslance. Morawiecki k tomu podotkl, že Polsko Ukrajině může pomáhat k vítězství nad ruským barbarstvím, ale nemůže dopustit destabilizaci polského trhu, který by dovoz ukrajinského obilí způsobil.

Autor: Jan Skala

Související

znečištění plasty
Zahraniční Ekologie

Znečištění plasty má řešit globální smlouva OSN

pohovor
Ekonomika

Češi a Poláci mají nejnižší nezaměstnanost v Evropě

Donald_Tusk_and_Ursula_von_der_Leyen_(2023)
Zahraniční

Nastoupil Tusk a všechno je jinak. Polsko je pro unii už spolehlivým partnerem

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize