pátek 17. května 2024

"Chci po sobě nechat co nejvíc bolesti," uvedl, pak zabil 14 lidí a 25 zranil

"Vždycky jsem chtěl zabíjet,. Uvědomil jsem si, že je mnohem výnosnější dělat masové vraždy než sériové. Všichni mě prostě nenáviděli, nenávidí a budou nenávidět," napsal před činem.

8813655

Střelba na filozofické fakultě v Praze, 21. 12. 2023
Zdroj: facebook.com

  • Střelba na filozofické fakultě v Praze, 21. 12. 2023
  • Zdroj: facebook.com

Vrahem je 24letý student David Kozák z Hostouně na Kladensku. Policie po něm pátrala kvůli tomu, že dnes zavraždil vlastního otce. Policie potvrdila, že měl několik legálně držených zbraní a že spáchal sebevraždu.

Zabil 14 lidí, dalších 25 je zraněných, z toho deset těžce. Mají střelná zranění hlavy nebo hrudníku. Sám pak spáchal sebevraždu.

"Tohle bude můj deník, než půjdu do školy střílet," uvedl 9. prosince na sociální síti. Příspěvky ale zviditelnil až dnes. V dalších příspěvcích pak napsal, že ho inspirovala 14letá Alina Afanaskina, která 7. prosince ve škole v ruském Brjansku zranila pět lidí, zabila spolužačku a pak spáchala sebevraždu. Podrobnosti zde. Upozornil také na obdobný útok ve škole v ruské Kazani 11. května 2021, kde Ilnaz Renatovič Galjavijev zabil devět lidí a 21 dalších zranil. Před činem vyhrožoval násilím také na Telegramu.

"Inspiroval se podobnou událostí ze zahraničí," potvrdil policejní prezident Martin Vondrášek s tím, že se skutečně jednalo o předem promyšlený čin ohlášený na sociální síti.

"Nenávidím svět a chci po sobě zanechat co nejvíce bolesti," zněl příspěvek ze včerejška. Ten úplně poslední je z dnešního odpoledne: "Zvoní mi v uších. Jako by to byla nějaká zasraná světluška. Chtěl jsem si vyrvat uši."

Zásah na místě stále pokračuje. Policie odpoledne uzavřela celé náměstí Jana Palacha i blízké okolí a žádala lidi, aby nevycházeli z domů a nepohybovali se poblíž.

"Jsme zamčení asi se 40 studenty v mém kabinetě," napsala na Facebooku profesorka univerzity Daniela Tinková. Jeden ze studentů zase zveřejnil fotku zabarikádovaných dveří. Další se ukrývali na střeše. Objevily se i snímky, na kterých je vidět střelec se samonabíjecí útočnou puškou AR-15 vybavenou optickým zaměřovačem.

"Jsem venku. Znělo to jako poprava. Nějaká větší zbraň. Zamkli jsme se a domluvili, co dělat, kdyby tam střelec vešel. Pak to osvobozovala policie postupně," svěřil se jeden ze studentů.

"Střelec si prostřelil krk, píši studenti z budovy. Střelce poznali," objevila se informace na síti X.

Na fakultě zasahovali pyrotechnici kvůli podezření, že by v budově mohly být výbušniny.

Související

oroqxdvchuwjokjhnndhjkjzzncfodxfporof
Domácí

Silničáři nestihnou opravu Barrandovského mostu do konce prázdnin

Noví lední medvědi v Zoo Praha.
Domácí Fauna

Pražská zoo má dvojčata ledních medvědů

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu

1000007773
Zahraniční Aktualizujeme

Fico je po operaci stále v ohrožení života. Podívejte se na video ze střelby