sobota 18. května 2024

Drama v ruské škole: 14letá Alina zabila spolužačku, zranila pět dětí a zastřelila se

Žákyně osmé třídy přišla po deváté ráno do učebny, vytáhla otcovu brokovnici, zastřelila spolužačku, zranila další školáky a pak spáchala sebevraždu. Tragédie se stala v ruském Brjansku. Je to poprvé, co byla v zemi za podobným útokem dívka.

GAu1eeTWUAABSt3

Zbraň sebrala dívka svému otci.
Zdroj: X

  • Zbraň sebrala dívka svému otci.
  • Zdroj: X

Na místě zůstala mrtvá 13letá Maria i útočnice, dva lehce a tři vážněji zranění školáci jsou v nemocnici. Nejvážnější zranění má 14letý Timofej, který ztratil hodně krve a je v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče.

"Dnes došlo v Brjansku k hrozné tragédii. Společně s orgány činnými v trestním řízení zjišťujeme, za jakých okolností mohla studentka přinést do školy zbraň. Rodinám zesnulé dívky a zraněných dětí poskytneme veškerou potřebnou pomoc," uvedlo na svém telegramovém účtu město Brjansk.

Na stejné síti pak poslanec Státní dumy zveřejnil fotografie z místa činu. Je na nich vražedná zbraň, krabička nábojů, osobní věci útočnice i sešit se jmény několika spolužáků, u kterých připsala, že by se s nimi měla určitě setkat.

stř2

Policie zadržela Alinina otce. 53letý Dimitrij měl včera narozeniny, toho dcera zřejmě využila a legálně drženou zbraň Bekas-3 mu nepozorovaně vzala. Spekuluje se o tom, že ji spolužáci šikanovali, to ale odmítl její otec i sestra.

Později se objevily informace, že dívka zranila také školníka a učitele biologie.

"Všechny vzdělávací instituce Brjansku po vyhlášení výjimečného stavu ve škole čekají na rozsáhlé kontroly požadavků na protiteroristickou bezpečnost," řekl gubernátor Brjanské oblasti Alexandr Bogomaz.

Jedná se o první incident v historii ruských škol, při kterém střílela dívka. V roce 2021 zastřelil na základní škole ve městě Kazaň bývalý student sedm žáků osmé třídy a dva učitele legálně drženou zbraní. V následujícím roce zabil ve škole v Iževsku pachatel oblečený v tričku s nacistickými nápisy osmnáct lidí. Poté se psychicky nemocný střelec sám zabil jednou ze svých dvou zbraní.

Autor: Zuzana Beranová a Tereza Maixnerová

Související

GN2nFWEXQAAvBWM
Zahraniční

Charkovská oblast se evakuuje. Ukrajinci naoplátku ničí ruské rafinérie

441195519_3583166208600396_1703574700175259847_n
Zahraniční

Zelenskyj je zklamán z Ameriky. Celý svět podle něho může za Rusy u Charkova

armed-russian-army-soldiers-stnad-on-and-next-to-their-ifor-marked-btr-80-armored-cd5663-1024
Zahraniční

Rusko postupuje na severu. Ukrajina se soustřeďuje na útoky na Krym

profimedia-0814658834
Zahraniční

Posílíme vztahy i světovou spravedlnost, shodli se Putin a Si Ťin-pching