pátek 10. května 2024

Umělá inteligence nám zcela změní život, předpovídá Bill Gates

Umělá inteligence je největším technologickým pokrokem za desítky let, myslí si zakladatel Microsoftu. Srovnává ji s vynálezem počítače, internetu a mobilu.

ChatGPT

Ilustrační obrázek
Zdroj: Atria Innovation

  • Ilustrační obrázek
  • Zdroj: Atria Innovation

Zakladatel Microsoftu a filantrop Bill Gates považuje umělou inteligenci v podobě ChatGPT od společnosti OpenAI za nejrevolučnější technologický vynález od roku 1980, kdy poprvé spatřil moderní počítačové grafické prostředí. Právě to bylo základem jeho operačního systému Windows.

S týmem OpenAI jsem se setkával od roku 2016 a byl jsem ohromen jejich neustálým pokrokem. V polovině roku 2022 jsem byl jejich prací tak nadšený, že jsem jim dal úkol: vycvičit umělou inteligenci, aby složila zkoušku z biologie pro pokročilé,“ vysvětlil na svém blogu někdejší nejbohatší člověk planety. Biologii si nevybral náhodou, jelikož prý nejde jen o to odříkávat vědecká fakta. „Pokud se jim to podaří, řekl jsem si, pak došlo ke skutečnému průlomu,“ dodal.

Gates očekával, že tato práce bude trvat dva nebo tři roky, tým ji však zvládl za pár měsíců. „Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vznik mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu. Změní způsob, jakým lidé pracují, učí se, cestují, využívají zdravotní péči a komunikují mezi sebou. Celá průmyslová odvětví se budou orientovat na ni. Podniky se budou odlišovat tím, jak dobře jej využívají,“ předpovídá Gates.

Související

Záběr z reklamy Applu
Zahraniční Technologie

Apple se omluvil za novou reklamu. Do televize nepůjde

AI
Ekonomika AI

V Evropě nejvíce investuje do umělé inteligence Itálie a Španělsko

mobil
Domácí Technologie

Sledovací aplikaci na svém telefonu našel každý osmý Čech

notebook
Domácí

Úřad práce plánuje rekvalifikovat až sto tisíc lidí v digitálních dovednostech