pondělí 6. května 2024

Ukrajině chybí protivzdušná obrana, Litva už slíbila pomoc, USA stále mlčí

Ukrajinský prezident Zelenskyj hovořil v Litvě o kritickém nedostatku systémů a střel protivzdušné obrany. Po návštěvě Vilniusu zamíří také do Estonska a Lotyšska.

GDeWWwkWkAAUdip

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Vilniusu.
Zdroj: X

  • Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Vilniusu.
  • Zdroj: X

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při návštěvě pobaltských republik řekl, že jeho zemi zoufale chybí systémy protivzdušné obrany, které jsou klíčové pro vývoj současné války s Ruskem na ukrajinském území. Zelenskyj to řekl v litevském hlavním městě Vilniusu po jednání se svým protějškem Gitanasem Nausédou. Ten takřka okamžitě Ukrajině přislíbil pomoc. Ukrajinská armáda v sestřelování nepřátelských letounů, zejména dronů, dosahuje standardních výsledků, ale po silných ruských úderech posledních tří týdnů by se její postavení mohlo rychle zhoršovat. Jak uvedl mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat, je Kyjev zcela závislý na dodávkách a pomoci ze zahraničí. Jak už nedávno řekl ministr zahraničí Dmytro Kuleba, Ukrajina nemá žádný jiný plán než spoléhat na západní pomoc. Bez ní by mohla válka skončit rychlým vítězstvím Ruska. O dodávkách raket protivzdušné obrany by dnes měl také Kuleba jednat s Radou NATO.

Nejzásadnější pro Ukrajinu je finanční a vojenská pomoc od Spojených států, která se však zasekla při projednávání v americkém Kongresu. Přestože ji prezident Joe Biden přislíbil a šéf americké diplomacii Anthony Blinken hovoří o konkrétní částce 250 milionů dolarů, zatím celá věc naráží na odpor republikánských kongresmanů, kteří chtějí peníze používat na ochranu vlastních hranic s Mexikem.

Americký Kongres zase tento týden a očekává se, že pomoc Ukrajině by měla být jedním z hlavních bodů programu. Ovšem výsledek jednání si odborníci zatím netroufají předpovědět.

Autor: Jan Skala

Související

Bednářová
Krimi

Bednářová může dál učit. Soud jí definitivně zprostil obžaloby

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně

11462517264_a8d2ebb9b3_b
Zahraniční

Palestinské vlajky vlát nebudou, duhové nevadí. V úterý začíná Eurovize

27095245666_6fdbb262e7_b
Zahraniční

Chystá se ukrajinská protiofenziva. Ovšem až na rok 2025, řekli Američané