sobota 18. května 2024

Týden protestů v Německu vyvrcholil. Ministr financí sklidil pískot a nadávky

Pět tisíc traktorů najelo k Braniborské bráně. V Německo vyvrcholil týden protestů, které byly jedny z největších od konce války.

profimedia-0837135352

Němečtí zemědělci u Braniborské brány.
Zdroj: Profimedia

  • Němečtí zemědělci u Braniborské brány.
  • Zdroj: Profimedia

Zahraniční média události posledního týdne v Německu označují jako jeden z největší protestů od konce druhé světové války. Kromě odborů strojvedoucích a pracovníků železnice totiž do stávky vstoupili především zemědělci, kteří celý týden blokovaly důležité dopravní tepny v zemi. Vše vyvrcholilo během dneška, kdy pět tisíc traktorů vjelo do Berlína, kde zamířily k jednomu z jeho nejviditelnějších symbolů, Braniborské bráně. Do města chtělo však najet mnohem více vozů, ty už však policie z kapacitních důvodů nevpustila. Demonstrantů se nakonec sešlo asi deset tisíc.

Zemědělci protestem chtějí vyjádřit svou nespokojenost s kroky kabinetu kancléře Olafa Scholze (SPD), kdy vláda chce zrušit daňové úlevy na zemědělskou naftu. Scholzův úřad sice začal postupně od původně velmi tvrdého kroku upouštět, ovšem němečtí zemědělci požadují zrušení všech škrtů.

Při dnešní akci v Berlíně před rozvášněný dav předstoupil spolkový ministr financí Christian Lindner. Když však začal svůj projev, kdy mimo jiné mluvil o klimatických regulacích a o tom, že nemůže slíbit žádnou vládní pomoc, zemědělci jej vypískali. "Ztrať se! Vypadni!" skandoval nespokojený dav.

K situaci se vyjádřil i premiér Olaf Scholz. Ten řekl, že zemědělci jsou podněcovány extrémistickými silami, za což sklidil kritiku napříč celým politickým spektrem.

Autor: Jan Skala

Související

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

grunheide
Zahraniční Video

Extrémisté vzali gigafactory Tesly útokem, německá policie má vodní děla