pátek 17. května 2024

Turecko povede dál Erdogan. Syrským uprchlíkům spadl kámen ze srdce

V čele Turecka se nic měnit nebude, prezidentem zůstává Erdogan. Jeho sok, šéf opoziční Republikánské lidové strany Kemal Kilicdaroglu označil volby za nefér.

Erdogan

Stále v úřadě. Recep Tayyip Erdogan je staronovým prezidentem Turecka.
Zdroj: Twitter

  • Stále v úřadě. Recep Tayyip Erdogan je staronovým prezidentem Turecka.
  • Zdroj: Twitter

Se ziskem více než dvaapadesáti procent volebních hlasů zůstává dál ve funkci tureckého prezidenta Recep Tayyip Erdogan. Ten se stal vítězem ostře sledovaných voleb v zemi a porazil svého protikandidáta Kemala Kilicdaroglua. Erdogan se skoro stal vítězem už v prvním kole, protože v něm získal 49,5 procenta hlasů. "Každý jeden člen národa nám opět předal zodpovědnost za vládu nad Tureckem na dalších pět let. Když Bůh dá, vaši důvěru si zasloužíme," uvedl staronový turecký prezident, kterému už ke zlovení gratulovala řada světových státníků. Jako první z nich pozdrav do Ankary vyslali iránský prezident Ebráhím Raísí, katarský emír Tamim bin Hamad Sání, maďarský premiér Viktor Orbán a ruský vůdce Vladimir Putin. Poté se přidal například francouzský prezident Emmanule Macron, bývalý prezident USA Donald Trump a posléze i jeho nástupce v Bílém domě, současný americký prezident Joe Biden.

Erdoganovo vítězství také slaví syrští uprchlíci v Turecku. Ti výsledky sledovali s napětím, protože jedním z bodů Kilicdarogluova programu bylo jejich navrácení do vlasti. Kilicdaroglu Erdogana vinil z toho, že do země pustil deset milionů nelegálních migrantů a sliboval, v případě volební výhry, jejich deportace do rodných zemí.

Autor: Jan Skala

Související

Recep_Tayyip_Erdogan_(2020-03-05)_02
Zahraniční

Pro Žida nejtěžší urážka. Erdogan řekl, že Netanjahu je horší než Hitler

E-Estonia_Showroom_(37199942781)
Zahraniční

Estonci vstupují na další digitální úroveň. Ve volbách budou hlasovat přes telefon

profimedia-0869664886
Domácí

O korespondenční volbě možná budou poslanci jednat i o víkendu

profimedia-0865853351
Domácí

Poslanci budou jednat o korespondenční volbě do noci. Pokračovat se může i v pátek