neděle 12. května 2024

Tři čtvrtiny Čechů přečtou aspoň jednu knihu za rok

Už popáté zjišťovala Národní knihovna České republiky a Ústav pro českou literaturu Akademie věd, jak jsou na tom Češi v moderní počítačové době se čtením.

kniha

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Z výzkumu vyplynulo, že téměř tři čtvrtiny (73 %) obyvatel České republiky přečtou za rok aspoň jednu knihu. Více než polovina (62 %) si alespoň jednu knihu během roku zakoupí.

Každý obyvatel České republiky starší 15 let přečte v průměru za rok 9,9 knih, jejich čtení denně věnuje v přepočtu 33 minut. V našich domácích knihovnách máme v průměru 253 knih. Podle průzkumu čtou ženy výrazně více než muži.

Nejoblíbenějším autorem českých čtenářů je Erich Maria Remarque, nejoblíbenější knihou je Harry Potter od J. K. Rowlingové. Ze žánrů vede literatura oddechová, následovaná klasickou beletrií a sci-fi/fantasy žánrem, který je, co se týká obliby, na vzestupu. Elektronické knihy čte pravidelně sedm procent čtenářů.

Průzkum dále ukázal, že za poslední léta přibývá nečtenářů a zároveň ubývá čtenářů častých, od roku 2018 je patrný pokles čtení knih. I přesto si ve čtenářské Evropě nevedeme vůbec špatně. Po Skandinávcích patříme k těm lepším čtenářům.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Ústav pro českou literaturu Akademie věd

Související

eurovolby
Domácí Eurovolby

K eurovolbám plánuje přijít třetina Čechů

vitamíny
Zdraví

Doplňky stravy pravidelně užívá každý třetí Čech

profimedia-0863629870
Domácí Eurovolby

Nejznámějšími lídry eurovoleb jsou Nerudová a Zaorálek. K volbám se chystá 37 procent Čechů

USA a Čína
Zahraniční

Většina Američanů vnímá Čínu negativně