pátek 17. května 2024

Traktory, kamiony i hromady hnoje blokují německé silnice, problém mají i Češi

Týdenní protest odstartovali v pondělí nad ránem němečtí zemědělci. Problémy jsou kvůli tomu i na řadě hraničních přechodů. Někteří pendleři dostali pro jistotu od svých německých šéfů volno, není totiž jasné, zda by se dostali do práce nebo zpět.

GDQLEhbXAAASemh

Německo ochromila stávka zemědělců.
Zdroj: X

  • Německo ochromila stávka zemědělců.
  • Zdroj: X

Němečtí zemědělci a spolková vláda jsou nyní na kordy. Kvůli jejich sporu o vládní úspory se ale dnes řada Čechů nedostala do svého německého zaměstnání. Celé Německo ochromila stávka zemědělců, kteří tento týden protestují proti chystaným vládním škrtům, jež se jich dotknou ve velké míře. Přestože kabinet Olafa Scholze minulý týden odsouhlasil, že zemědělská vozidla budou osvobozená od daní a budou mít výhodnější ceny paliv, Svazu německých zemědělců to nestačí a požaduje zrušení všech plánovaných škrtů. K tomu se však Scholzův kabinet zatím nemá. Proto začaly velké blokády. Do centra Berlína dnes časně ráno dokonce najela kolona 300 traktorů, které zablokovaly prostor kolem Braniborské brány.

“Zemědělské stroje budou blokovat a zhoršovat průjezdnost na pozemních komunikacích, počítejte tedy s případnými problémy, pokud Vaše cesty směřují do Německa,“ upozornila policejní mluvčí Pavla Burešová.

Z hraničních přechodů v Plzeňském kraji se akce týká jen hraničního přechodu Folmava. „Prozatím je v této souvislosti situace na území našeho kraje bezproblémová,” doplnila mluvčí.

Větší problémy jsou na jihu Čech, jediný jihočeský přechod s Německem ve Strážném blokuje několik desítek traktorů, neprůjezdná je i objížďka.

Velké komplikace působí stávka německých farmářů v Karlovarském kraji. Zablokovaný je hraniční přejezd na Božím Daru, na místě se tvoří kolony. Projet přes hraniční přechod v Kraslicích do Klingenthalu je možné. Řidiči ale musí počítat se zpožděním

Neprůjezdná je silnice I/25 z Jáchymova. Na hraničním přechodu u Božího Daru postavili demonstranti přes celou vozovku kamion se dřevem.

„Od Liberce po A4 Gōrlitz – Drážďany: vše zablokované. V okolí Drážďan zablokováno včetně mostů přes Labe v Míšni. Přes Wurzen se jezdí kyvadlově. Aplikace Waze ukazuje uzavřené sjezdy a nájezdy, momentálně asi nejpřesnější pomocník v jízdě po Německu,“ hlásí přímo z cesty řidiči.

Na mnohé silnice zemědělci vyklopili hromady hnoje, aby znemožnili průjezd. Většinou je ale možné je objet a pokračovat v cestě. Jinde průjezd znemožňují odstavené nebo pomalu jedoucí traktory. Protesty Němci plánují na celý týden. Vyvrcholit by měly v pondělí 15. ledna.

Autor: Jan Skala a Tereza Maixnerová

Související

Flickr_-_boellstiftung_-_Olaf_Scholz,_stellvertretender_Bundesvorsitzender_SPD
Zahraniční

Vojenská služba se do Německa nevrátí. Počet vojáků Bundeswehru však vzroste

37569837896_602880f421_b
Zahraniční

Za nacistické heslo pokuta. Německý soud potrestal politika opoziční AfD

Shelf_Cloud_4_8_2013_(146961335)
Domácí

Bouřky z Německa dorazí i do České republiky. Jejich intenzita bude menší

grunheide
Zahraniční Video

Extrémisté vzali gigafactory Tesly útokem, německá policie má vodní děla