pátek 17. května 2024

Top 12 nejočekávanějších filmů roku 2024

Které filmy byste letos neměli v kinech minout?

Duna

Záběr z druhé Duny
Zdroj: Warner Bros.

  • Záběr z druhé Duny
  • Zdroj: Warner Bros.

Stávka scenáristů a herců způsobila, že v letošním i příštím roce bude filmová nabídka z Hollywoodu hubenější, než jsou diváci zvyklí. Řada produkcí se odsunula na další roky. Ti diváci, kteří si navykli na několik marvelovek ročně, se letos dočkají pouze třetího Deadpoola. I tak však čeká návštěvníky kin několik snad povedených hitů, počínaje druhou Dunou a konče druhým Jokerem. Náš výběr seřazený podle data premiér vypadá následovně:

1. Duna: Část druhá

Z loňského podzimu byla druhá část Duny odložena až na 29. února. Trailery lákají na dechberoucí podívanou, která by po stránce akce měla nabídnout ještě větší hody než první díl. Osedlání písčitého červa bude jistě velkolepým zážitkem.

2. Civil War

Jak by vypadaly Spojené státy, kdy by tam nyní došlo k občanské válce? To ukáže nový snímek Civil War od režiséra Alexe Garlanda. Akční drama s velmi pochvalnými recenzemi amerických kritiků dorazí do českých kin 18. dubna.

3. Kaskadér

O poznání oddechovější podívanou nabídne akční komedie Kaskadér, v níž spojil síly Ryan Gosling s režisérem druhého Deadpoola Davidem Leitchem. Premiéra 2. května.

4. Království Planeta opic

Království Planeta opic se odehrává několik dekád po událostech Války o planetu opic (2017). Povědomé postavy tedy nečekejte, naopak by mělo jít o start nové trilogie. Pokračování opičí nadvlády dorazí 9. května.

5. Furiosa: Sága Šíleného Maxe

Dne 23. května se diváci dočkají také dlouho vyhlíženého přídavku ze světa Šíleného maxe. Snímek Furiosa sleduje mladou verzi Furiosy, kterou ve Zběsilé cestě ztvárnila Charlize Theron. V prequelu hraje postavu Anya Taylor-Joy a sekundovat ji bude Chris „Thor“ Hemsworth.

6. V hlavě 2

Pokračování úspěšného animáku z dílny Pixaru ukáže, jak to vypadá v mysli puberťačky. Premiéra 13. června.

7. Motorkáři

Čekání na Motorkáře alias The Bikeriders skončí 20. června. Snímek s Tomem Hardym coby šéfem motorkářského klubu, z něhož se stane zlověstný gang terorizující středozápad USA, měl již loni premiéru na několika festivalech a ti, jež ho měli šanci vidět, jsou velmi spokojení. Agregátor recenzí Rotten Tomatoes hlásí průměrnou známku 7 z 10 po 35 recenzích.

8. Deadpool 3

Ryan Raynolds se s humorem sobě vlastním pokusí zachránit skomírající svět komiksových filmů od Marvelu ve třetí štaci Deadpoola. Sekundovat mu bude navrátivší se Wolverine s tváří Hugha Jackmana, a to 25. července.

9. Borderlands

Na velké plátno se podívá 8. srpna i postapokalyptický videoherní svět Borderlands. Trailer vábí na postapokalyptické Strážce galaxie. Oddechový letní pocporn dorazí 8. srpna.

10. Joker: Folie à deux

Dne 3. října se diváci dočkají pokračování Jokera. Atmosféra snímku bude zcela jiná, jelikož by měl být druhý díl s podtitulem Folie à deux muzikálem. Zpívat v něm uslyšíme kromě titulního Phoenixe také zpěvačku Lady Gaga v roli Harley Quinn.

11. Gladiátor 2

Po historickém spektáklu Napoleon se Ridley Scott vrátil k jednomu ze svých nejúspěšnějších filmů. Druhého Gladiátora v hlavní roli s vycházející hvězdou Paulem Mescalem uvidíme 21. listopadu.

12. The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim

Konec našeho přehledu završuje návrat do Středozemě. Tentokrát však ne v režii Petra Jacksona a ani v hrané podobě. The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim je animákem pojednávajícím o zakladateli pevnosti Helmův žleb a králi Rohanu Helmu Kladivovi. Premiéra 13. prosince.

Co se nevešlo:

  • Bad Boys 4 – premiéra 13. 6. – čtyřka Mizerů s Willem Smithem a Martinem Lawrenceem
  • Zahradníkův rok – premiéra 25. 7. – nový film režiséra Vlastníků a Mimořádné události Jiřího Havelky
  • Speak No Evil – premiéra 8. 8. – očekávaný horor od tvůrce Ženy v černém
  • Vlny – premiéra 15. 8. – očekávaný dobový thriller Jiřího Mádla
  • Alien: Romulus – premiéra 15. 8. – vetřelec se vrací v komornějším a snad děsivějším zpracování
  • Beetlejuice 2 – premiéra 5. 9. – Tim Burton se zkusí vrátit na výsluní pokračováním kultovního Beetlejuice
  • Pyšná princezna – premiéra 7. 11. – animovaná verze klasické české pohádky
  • Sonic the Hedgehog 3 – premiéra 26. 12. – návrat Ježka Sonica a snad i záporáka Robotnika v podání Jima Carreyho

Autor: Šimon Mitro

Související

Top Gun
Světové dny

Den Top Gunu

Pán prstenů
Film a TV Kino

Glum se vrátí. Nový Pán prstenů dorazí v roce 2026

Záběr z filmu Mumie (1999)
Film a TV Výročí

Jeden z nejlepších dobrodružných filmů slaví 25 let. Mumii zkazila pokračování

Ryan Gosling při natáčení velkofilmu The Gray Man v centru Prahy
Cestování

Filmové lokace v Česku lákají turisty