sobota 18. května 2024

Teplické nádraží má znovu svou původní historickou podobu

První fáze rekonstrukce nádraží v Teplicích skončila. Práce vyšly na 325 milionů korun. Už teď se chystá druhá etapa, při níž se budou opravovat interiéry.

Teplice 3

Budova získala původní podobu.
Zdroj: SŽ

  • Budova získala původní podobu.
  • Zdroj: SŽ

Budova slouží cestujícím od roku 1858. „Jde o ojedinělou ukázku novorománského slohu na české železnici. Proto stavbaři ve spolupráci s památkáři a restaurátory vrátili budově její podobu z poloviny 19. století. Po dokončení první etapy rekonstrukce nás čeká etapa druhá, během které dojde k obnově interiéru budovy a také k vybudování nových parkovacích ploch tak, aby nádraží mohlo plně sloužit veřejnosti,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Dělníci renovovali střechu a fasádu, vyměnili okna a dveře a instalovali na zakázku vyrobené vstupní dveře. V suterénu upravili rozvody vzduchotechniky a elektroinstalace.

„Nedílnou součástí prací byla rekonstrukce prvního nástupiště, které přiléhá k nádražní budově. Zde prošly renovací veškeré plochy, na místo už se vrátily i repasované litinové sloupy historického zastřešení,“ popisuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Pro druhou etapu prací se v současnosti dokončuje projektová dokumentace.

Související

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

Coal-mining-in-Australia_1
Domácí

Továrna na zpracování lithia na Teplicku nebude. Vyroste kousek od Kadaně

Nádraží Plzeň-Jižní Předměstí
Domácí

Další nádraží v Plzni projde obnovou

profimedia-0854636599
Domácí

Plzeňská únikovka bude letos ještě dramatičtější. Hlavně přes léto