pondělí 13. května 2024

Švédsko se připravuje na válku. Putin je hrozba, tvrdí ministr

Přes dvě stě let byl ve Švédsku mír. Nyní političtí představitelé toho státu tvrdí, že se jejich země musí připravit na možnou válku s Ruskem.

GDV-mC-XsAABQGf

Několik švédských politických špiček se shodlo, že je třeba připravit se na válku.
Zdroj: X

  • Několik švédských politických špiček se shodlo, že je třeba připravit se na válku.
  • Zdroj: X

Podobně jako náčelník Generálního štábu Armády České republiky Karel Řehka promluvil nyní i švédský ministr civilní obrany Carl-Oskar Bohlin. Ten varoval před tím, že by na území Švédska mohla vypuknout válka a jako konkrétní nebezpečí označil hypotetický útok ruské armády. "Ozbrojený útok nemůže být vyloučen, válka může přijít i k nám. Ta hrozba je Vladimir Putin," zmínil ministr a poukázal na případ Ukrajiny, která už téměř dva roky čelí ruské agresi. Obyvatele Švédska vyzval k mnohem větší připravenosti na mezinárodní konflikt obrovského rozsahu.

Bohlin však takhle nemluví sám. Jeho slova potvrzuje i ministr obrany Pål Jonson a vrchní velitel švédských ozbrojených sil Micael Bydén. Všichni tři politici se shodují na tom, že mnohem větší pocit bezpečí švédskému obyvatelstvu dá vstup země do Severoatlantické aliance. Žádost o něj si Švédsko podalo bezprostředně po útoku Ruska na Ukrajinu, ovšem zatím, narozdíl od sousedního Finska, nebylo úspěšné. Přijetí této skandinávské země do NATO blokují dva státy, Maďarsko a Turecko.

Co se týče bezpečnostního ohrožení, čelí Švédsko jinému, ještě aktuálnějšímu problému. V zemi totiž platí druhý nejvyšší stupeň hrozby před terorismem, protože v tomto skandinávské státě operují buňky islamistických radikálů, kteří na sever Evropy přišli během uprchlické krize v minulém desetiletí. Švédsko společně s Německem nabízelo běžencům nejpřívětivější azylovou politiku a sociální systém.

Autor: Jan Skala

Související

Shoygu_(2022-02-14)
Zahraniční

Sergej Šojgu končí jako ministr obrany. Pád uspíšila aféra jeho náměstka

Setkání Volodymyra Zelenského s Joe Bidenem (21. 12. 2022)
Zahraniční

Spojené státy poskytnou Ukrajině další pomoc. Vyprázdní své sklady

Hráči Švédska zvítězili nad USA
Hokej MS v hokeji 2024

Švédsko v souboji hokejových velikánů porazilo USA

profimedia-0871693748
Zahraniční Video

Autobus v Petrohradu šílenou cestu ukončil pádem do řeky, čtyři mrtví