sobota 4. května 2024

Šumavský park obnovuje mokřady. Letos dojde na největší rašeliniště u Volar

Práce na revitalizaci šumavských mokřadů se letos přesunuly k Volarům. Správa Národního parku Šumava se pustila do obnovy rašeliniště Mrtvý luh.

Mrtvý luh

Největší české rašeliniště Mrtvý Luh u Volar, poblíž soutoku Teplé a Studené Vltavy.
Zdroj: Wikipedia

  • Největší české rašeliniště Mrtvý Luh u Volar, poblíž soutoku Teplé a Studené Vltavy.
  • Zdroj: Wikipedia

Do šumavské přírody se ve větším množství začali vracet ptáci, kteří v ní před léty ztratili své zázemí, i rostliny, které tam řadu let nerostly. Takový je úspěch projektu Život pro mokřady, který Správa Národní parku Šumava spustila v roce 2018. Akce zažívá letos jeden z svých vrcholů, Správa parku totiž zaměřila svou pozornost na největší české rašeliniště Mrtvý luh u Volar o ploše větší než dva tisíce hektarů. Cílem je zlepšení podmínek pro život vzácných druhů ptáků nebo šíření povědomí o mokřadech a hydrologii krajiny mezi vlastníky pozemků a zemědělci z přilehlých oblastí.
"U jednoho obnoveného potoku jsme na fotopasti zachytili chřástala vodního. Kromě toho se do znovu zamokřených míst velmi rychle navrací ptáci, například bekasina otavní, jeřáb popelavý nebo kulík říční. A samozřejmě kde je vody nejvíce, tam ihned nastupují populace na Šumavě běžných obojživelníků,“ uvedl Lukáš Linhart ze Správy Národního parku Šumava.

Celkově zmíněný projekt plánuje obnovu bezmála padesáti rašelinišť na Šumavě a v Bavorském lese. Ekologové na něj dostali 150 milionů od ministerstva životního prostředí a Evropské unie.

Autor: Jan Skala

Související

SOLO_Sušice_duben_2023
Domácí

Budovy Solo Sušice už šly k zemi. Zbývá už jen odstřelit ikonický komín

438174159_1014103623560447_215063755888317609_n
Domácí

Sníh vrátil Šumavu do zimy v plné parádě. To nejhorší se teprve očekává

Hochstein_(Dreisesselberg)_in_2011
Domácí

Na Šumavu za divočinou. Obnovený program nabídne tři unikátní trasy

Adolfův_kámen_(2)
Domácí

K návštěvě Knížecího stolce mají zájemci necelý měsíc. Armáda pak trasu uzavře