úterý 22. října 2024

Studie odhalují negativní dopady dusíku na lesní biodiverzitu

Výzkumy, na kterých se podíleli čeští vědci, prokázaly posuny rostlinných druhů na západ a pokles rozmanitosti bobovitých rostlin, což může mít vážné ekologické důsledky.

les

Ilustrační foto.
Zdroj: Šimon Mitro

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Šimon Mitro

Atmosférická depozice dusíku, vyvolaná především spalováním fosilních paliv, představuje závažný problém pro ekosystémy. Tento jev přispívá nejen k oteplování klimatu, ale i k plošnému obohacování půdy dusíkem, což, ačkoliv je to pro rostliny základní živina, může vést k nežádoucím změnám v přírodních společenstvech. Nadbytek dusíku narušuje růst rostlin, okyseluje půdu a snižuje biodiverzitu.

Podle Radima Hédla z Botanického ústavu je důležité zkoumat, jak globální změny, včetně nadbytku dusíku, ovlivňují bylinné patro lesů, které je klíčové pro biodiverzitu. Analýza dat z téměř tří tisíc monitorovacích ploch ukázala, že rostliny reagují na dusíkovou depozici různými způsoby. Zatímco klimatické změny jsou často považovány za příčinu posunů rostlinných areálů, tento výzkum naznačuje, že atmosférická depozice dusíku je ještě významnějším faktorem.

Dalším zásadním zjištěním je negativní dopad nadměrného přísunu dusíku na diverzitu bobovitých rostlin, které jsou přirozenými vazači atmosférického dusíku. V případě, že je dusíku v půdě nadbytek, ztrácejí tyto rostliny svou konkurenční výhodu. Vědci zaznamenali, že diverzita bobovitých rostlin v evropských a severoamerických lesích v posledních desetiletích klesla.

Autor: Šimon Mitro

Související

strom
Světové dny Příroda

Den stromů

Odchovaní tetřev ze zařízení v Krásné pod Lysou horou
Domácí Fauna

V Beskydech se daří odchovu ohroženého tetřeva hlušce

GZdNPA6X0AAIOaB
Zahraniční

Strom z bible. Vědci vzkřísili tisíc let staré semínko

Parazit Trichomonas vaginalis
Zdraví Věda

Nová naděje v boji proti parazitům. Vědci objevují klíč k léčbě trichomoniázy