pátek 3. května 2024

Strážníci v ulicích měst a na trzích dohlížejí na vánoční pohodu

Spoustu práce teď mají strážníci v řadě českých měst, kde dohlížejí na vánoční akce. Zaměřují se hlavně na kapsáře.

Vánoční strom

Vánoční strom
Zdroj: trhypraha.cz

  • Vánoční strom
  • Zdroj: trhypraha.cz

Také českobudějovická městská policie je v pohotovosti. Soustředí se nejen na tradiční trhy na náměstí Přemysla Otakara II., ale i na další atrakce, které v tuto dobu lákají místní i turisty. „Zaměřujeme se především na výskyt kapsářů, osob bez domova a na zajištění veřejného pořádku. Výjimkou nebudou pravděpodobně ani ztracené děti, kterým strážníci pomohou nalézt rodiče,“ říká mluvčí českobudějovické policie Věra Školková.

Strážníci návštěvníky vánočních akcí upozorňují, aby si hlídali své věci. Jak říkají, například peněženku je dobrý mít v kapse uvnitř oblečení, nebo na dně tašky. Pozor by si prý měli dávat hlavně ti, co nosí batoh, ze kterého zloděj dokáže ukrást cokoliv, aniž by si toho majitel vůbec všiml. Ostražitost je na místě i v nákupních centrech. Lidé by si měli dávat pozor i na to, co nechávají v autě.

„Když spěcháte na vánoční nákupy a horko těžko zaparkujete na přeplněném parkovišti, ani tehdy nezapomínejte zajistit okna a auto zamknout. Lákadlem pro zloděje mohou být i předměty viditelně položené uvnitř vozidla. Nenechávejte na sedadlech žádné, ani méně cenné věci či oblečení. Ke krádeži tak může dojít i při vykládání nákupu na parkovišti. Pokud je to možné, k uložení nákupu odemkněte pouze kufr. I když jdete pouze vrátit vozík, vždy vozidlo uzamkněte,“ nabádá mluvčí s tím, že v případě, že by někdo přece jen přišel například o doklady, peněženku nebo jiné cennosti, má volat republikovou policii na na linku 158 nebo na městskou policii na číslo 156.

Autor: Veronika Pohanková

Související

GH-f6w_WsAAvguo
Zahraniční

Frankfurt nebo Teherán? Německé město vítá islámský ramadán stejně jako Vánoce

profimedia-0831417295
Domácí Vánoce

Prohřešků při prodeji kaprů ubývá. Většina stánků byla loni v pořádku

vánoční stromek
Světové dny Vánoce

Den vyhození vánočního stromečku

Per Nárožný v první české reklamě Netflixu
Film a TV Video

Je to rebel! Hlásí Nárožný v první české reklamě Netflixu