sobota 18. května 2024

Stavba obchvatu Lysé nad Labem přesune i mokřad. Žijí v něm vzácné druhy

Lysá nad Labem nutně potřebuje obchvat města. Zároveň však chce zachovat unikátní mokřad Žabák, a tak ho přesune o pár stovek metrů stranou.

307017006_421921460067455_5366549421189673509_n

Mokřad Žabák u Lysé nad Labem.
Zdroj: Facebook Žabák

  • Mokřad Žabák u Lysé nad Labem.
  • Zdroj: Facebook Žabák

Nejen výkupem pozemků a územním rozhodnutím se v souvislosti se stavbou obchvatu města musí nyní zabývat zastupitelé Lysé nad Labem. Nová silnice má totiž vést místem, které je známé jako Žabák, a je významným biotopem v oblasti. Město se proto rozhodlo mokřad přesunout o několik stovek metrů stranou, aby nedošlo k ohrožení řady vzácných druhů, které v Žabáku žijí. Město podle starosty Karla Marka také počítá, že v novém mokřadu vybuduje řadu lávek a pozorovatelen.

Obchvat Lysé nad Labem, který by měl odvést z centra města tranzitní dopravu, by se měl začít stavět v roce 2025. Na příští rok se počítá se získáním stavebního povolení. Nyní město dovykupuje pozemky, o nichž se jedná už více než dvacet let.

Lysou nad Labem procházejí dvě velmi důležité dopravní tepny. První spojuje Český Brod s Nymburkem a druhá Poděbrady se Starou Boleslaví. Městem proto denně projedou tisíce aut.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0846204767
Domácí

Povolení dálnice D49 narazilo u Nejvyššího soudu

Valík,_east_portal
Domácí

Obchvat Plzně se začne opravovat. Řidiče od pondělka čekají omezení

Kočka divoká zachycena na fotopasti na Křivoklátsku
Domácí

Na Křivoklátsku žijí kočky divoké

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben