Srbové zadrželi tři kosovské policisty. Napětí v regionu stále stoupá

Zadržení či únos? Kauza tří kosovských policistů, kteří skončili v srbském zajetí ještě více rozdmýchává vášně na ostře sledované balkánské hranici.

Serbia-Kosovo,_border_on_E80_road

Hranice mezi Srbskem a Kosovem
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Hranice mezi Srbskem a Kosovem
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Kosovská strana mluví o únosu z hranic, Srbové zase o zadržení hluboko na svém území. Každopádně incident, v němž hlavní roli hrají tři kosovští policisté, jen přilil oleje do ohně už tak napjaté situaci na kosovsko-srbské hranici. Tu se znepokojením sledují i západní země, které vyzvaly ke zklidnění situace, zejména poté, co srbský prezident Aleksandar Vučič uvedl armádu do stavu bojové pohotovosti. Kosovský premiér Albin Kurti na tiskové konferenci ukázal, odkud prý Srbové kosovské policisty unesli. Mělo jí o kosovské území. Srbský prezident Vučič na to konto podotkl, že tři osoby zadržela srbská policie na svém území a že byly ozbrojené kulomety.

Kosovo v reakci na tyto události zpřísnilo kontroly na hranicích se Srbskem a nákladním vozům se srbskou poznávací značkou zakázalo vstup do země.

Problémy mezi oběma zeměmi začaly spornými volbami na jaře, které se uskutečnily ve čtyřech regionech poblíž srbských hranic. Přestože k volbám přišlo pouze 3,5 procenta voličů, kosovské úřady je uznaly za právoplatné a regiony tak ovládli etničtí Albánci.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0873553694
Zahraniční

Novou Kaledonií zmítají krvavé nepokoje

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

profimedia-0873437899
Zahraniční

Francie vyhlásí v Nové Kaledonii výjimečný stav

GNMjZAQX0AAOfZ2
Zahraniční

Polsko posílí na hranici s Běloruskem železnou bariéru. Varšava se bojí migrace