sobota 4. května 2024

Soukromé rádio nasadilo do vysílání umělou inteligenci

Lidský hlas nahradí umělá inteligence. Vize, která mohla znít naprosto nemožná, se stala skutečností. Rádio Expres FM se stalo první soukromou stanicí v České republice, která zařadila do svého vysílání umělou inteligencí vytvořený hlas.

Moderátorka Hacsi, podle které vznikla Hacsiko.

Moderátorka Hacsiko
Zdroj: Expres FM

  • Moderátorka Hacsiko
  • Zdroj: Expres FM

Moderátorka se jmenuje Hacsiko a barvu hlasu jí propůjčila Bára Hacsi. V nočním vysílání bude Hacsiko mluvit jako běžný moderátor, komentovat dění ve světě i odehrané písničky. Každé její vystoupení posluchači poznají díky jinglům a oznámení před a po konci vysílání, které upozorňuje na fakt, že vstupy zpracovala umělá inteligence.

Na projektu syntetického hlasu začal tým Expresu FM pracovat letos v březnu, premiéru měla Hacsiko ve středu v hlavním denním čase.

Nechceme AI v obsahu využívat, aby nahradila kreativitu lidí. V obsahu ale rozšiřuje naše kapacity, začneme efektivně vytvářet nadstavby, v případě rádií třeba regionální nebo zájmové klony vysílání,” říká Jakub Unger, ředitel divize Zpravodajství a rádií.

Dramaturgii vysílání syntetického hlasu lze nastavit plně automaticky, v rádiu ale na přípravu dohlíží člověk. Moderátorské vstupy Hacsiko definuje sada příkazů, mezi které patří například cílová skupina, zájmy posluchačů, délka vstupu nebo jazykový styl. Technologie umožňuje také definovat, jaké osobnostní rysy má projev syntetické moderátorky mít. Vygenerované scénáře následně kontroluje dramaturg rádia, který finální vstupy zadá do generátoru syntetického hlasu. Vytvořený audio výstup opět zkontroluje, až poté smí moderátorka Hacsiko do vysílání.

Rádio Expres FM vysílá v Praze, středních a nově i v západních Čechách.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: rádio Expres FM

Související

Sršeň asijská
Zahraniční AI

Umělá inteligence monitoruje asijské sršně

pexels-andrew-neel-15863000
Zahraniční AI

OpenAl vyvinula inovativní nástroj umělé inteligence. Napodobuje reálné lidské hlasy

Anthropic
Ekonomika AI

Amazon investuje desítky miliard do umělé inteligence Anthropic

ChatGPT
Domácí AI

Generativní umělou inteligenci si vyzkoušela čtvrtina Čechů