Situace v Pákistánu se uklidňuje. Koalice může vzniknout i bez uvězněného Chána

Pákistánská muslimská liga se dohodla s tamními lidovci na vytvoření koalice. Z boje o vládu v zemi tak vyšachovaly uvězněného opozičního lídra Imrana Chána.

420033275_941733480650351_511856226020441049_n

Do budoucího dění v Pákistánů promluví i syn zavražděné expremiérky Bilavál Bhutto Zardárí.
Zdroj: FB / Bilavál Bhutto Zardárí

  • Do budoucího dění v Pákistánů promluví i syn zavražděné expremiérky Bilavál Bhutto Zardárí.
  • Zdroj: FB / Bilavál Bhutto Zardárí

Přestože víkendové parlamentní volby v Pákistánu ovládli nezávislí kandidáti, které však sdružoval před nedávnem uvězněný šéf opozice Imran Chán, vláda se bude muset s největší pravděpodobností obejít bez nich. Strana Pákistánská muslimská liga expremiéra Naváze Šarífa se totiž dohodla s Pákistánskou lidovou stranu na vytvoření koalice. Tím by se situace kolem voleb mohla uklidnit, protože po ohlášení výsledků začínalo docházet k nepokojům, které vyvrcholily zatčením několika Chánových přívrženců. Do vlády by tak mohl promluvit i Bilavál Bhutto Zardárí, syn zavražděné expremiérky Bénazír Bhutto a někdejšího prezidenta Ásifa Áliho Zardárího, který vede právě lidovou stranu.

Víkendové volby v Pákistánu poznamenaly nejen nepokoje, ale i stížnosti na regulérnost hlasování, nad kterou vyjádřili pochybnosti i zahraniční pozorovatelé. Pákistánské úřady navíc v den voleb vypnuly internetové připojení, což byl také argument, proč sčítání hlasů trvalo více než 60 hodin. Proti zdlouhavému proces u vyhlašování výsledků protestoval z vězení i Chán, který si odpykává desetiletý trest za údajné vyzrazení státního tajemství.

Naopak osvobozený z řady korupčních kauz byl lídr Pákistánské muslimské ligy Naváz Šaríf. Tomu se totiž podařilo na svou stranu získat armádu, která má v této asijské zemi rozhodující slovo.

Autor: Jan Skala

Související

GNcCm0bWoAEJp6G
Zahraniční

Separatistické ambice Katalánska končí. Volby vyhráli socialisté blízcí Madridu

profimedia-0871304670
Zahraniční

Totální krach vlády i prezidenta. Severní Makedonie se kloní ke konzervatismu

45378999534_8a2e67afb8_b
Zahraniční

Miliarda voličů, přes 2 500 stran: Největší volby světa v Indii potrvají víc než měsíc

Irakli_Kobakhidze_and_Volodymyr_Groysman_07
Zahraniční

Kam půjde Gruzie? Vláda varuje před ukrajinizací, prezidentka před Ruskem