Seychely jsou pro plejtváky novým domovem, jejich populace se rozrůstá

Studie vědeckého týmu u afrického souostroví Seychely ukazují, že se do Indického oceánu vrací největší žijící savec plejtvák obrovský. Populace ohroženého velikána se po zákazu jeho lovu konečně rozrůstá.

ryba - wikimedia

Plejtvák obrovský jinak známý jako modrá velryba dorůstá délky dvaceti až dvaceti sedmi metrů a váží až sto třicet pět tun.
Zdroj: wikimedia commons

  • Plejtvák obrovský jinak známý jako modrá velryba dorůstá délky dvaceti až dvaceti sedmi metrů a váží až sto třicet pět tun.
  • Zdroj: wikimedia commons

Moderní podvodní mikrofonová technologie umístěná na mořském dně vědcům potvrdila, že se ve vodách oceánu opět pohybují skupinky plejtváků obrovských, kteří tam tráví celé měsíce. Zpěv vábících písní ohromných savců dokonce poukazuje na fakt, že se kolem souostroví jedinci mezi sebou páří a přivádějí na svět nové potomky. „Na Seychelách není velký provoz lodí, takže bychom si to možná mohli představit jako pěkné, klidné a bezpečné místo pro život modré velryby,“ řekla vedoucí výzkumu Kate Stafford.

Plejtvák obrovský se stal v 19. století obětí masivního komerčního lovu a rybářský průmysl ho dostal na pokraj vyhubení. Jeho populace se od roku 1966, od kdy je lov velryb zakázaný, pomalu vzpamatovává. „Ukazuje se, že když přestanete zabíjet zvířata v masovém měřítku a dáte jim šanci na odraz, mohou se zotavit,“ řekla též Kate Stafford.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: Journal of endangered species research

Související

an-mv-22-osprey-with-combined-joint-task-force-operation-40b7a1-1024
Zahraniční

Americký konvertoplán se zřítil poblíž Japonska. To žádá zastavení letů

profimedia-0821902238
Zahraniční

Panamu sužuje málo vody, Mexiko proto staví konkurenční koridor

F_oyRsgbEAAw7kd
Zahraniční

Napětí na sledovaném území stoupá. KLDR přesouvá vojsko k jižní hranici

Panama_Canal_Gatun_Locks
Zahraniční

Panamský kanál omezí počet lodí. Dopad na světovou ekonomiku může být citelný