úterý 21. května 2024

Severní Korea vyhrožuje, že sestřelí americká špionážní letadla

Severní Korea hrozí, že sestřelí americká špionážní letadla, která narušují její vzdušný prostor.

armádní letoun

Ilustrační foto.
Zdroj: PeakPX

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PeakPX

Severní Korea vyhrožuje, že sestřelí jakákoli americká špionážní letadla, která naruší její vzdušný prostor. Dále odsoudila plány Washingtonu na nasazení jaderné raketové ponorky poblíž korejského poloostrova.

Mluvčí ministerstva národní obrany Severní Korey uvedl, že USA „intenzivně zvyšují špionážní aktivity a provokativní lety amerických špionážních letadel byly uskutečněny během posledních osmi po sobě jdoucích dnů a jedno průzkumné letadlo několikrát vniklo do vzdušného prostoru nad Východním mořem.

Mluvčí v prohlášení uvedl minulé incidenty, kdy Pchjongjang sestřelil americká letadla, a varoval, že Spojené státy zaplatí za své „hystericky inscenované“ letecké špionážní aktivity. „Aktuální situace jasně dokazuje, že situace na korejském poloostrově se kvůli provokativním vojenským akcím USA přibližuje k prahu jaderného konfliktu,“ stojí v prohlášení.

Severní Korea letos provedla několik raketových startů, které porušovaly sankce, včetně testování svých nejvýkonnějších mezikontinentálních balistických raket. Prezident Jižní Koreji Jun Sok-jol v reakci na to posílil obrannou spolupráci s Washingtonem a uspořádal společné vojenské cvičení s pokročilými neviditelnými letadly a významnými strategickými prostředky armády USA.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: France24

Související

GNx1ovybUAAKHXT
Zahraniční

Kim zase pohrozil sousedům. Do moře vypálil několik střel

profimedia-0871947450
Zahraniční

Putin zahájí páté funkční období cestou do Pekingu

FsRE3H5acAE1Q4Q (1)
Zahraniční

Zkuste použít jaderné zbraně a bude to váš konec, hrozí Soul směrem na sever

americký voják
Zahraniční

Výdaje na armádu rostou nejvíce od roku 2009