sobota 27. dubna 2024

Satelit vážící několik tisíc kilogramů dnes padá k Zemi, shoří v atmosféře

To, že se dnes vrací a na planetu Zemi padá poměrně velká a těžká družice, zní poměrně děsivě. Podle odborníků se bát nemusíme, jde o dost častý jev. Velká část zanikne v zemské atmosféře a miniaturní kousky mohou spadnout do moří.

ERS-2_satellite-813x1024

Pohled na družici ERS-2.
Zdroj: ESA Space Debris Office - European Space Agency

  • Pohled na družici ERS-2.
  • Zdroj: ESA Space Debris Office - European Space Agency

Vysloužilý satelit s názvem ERS-2 vážící přes 2,3 tisíce kilogramů se dnes po své dlouholeté vesmírné misi vrátí zpět k naší planetě. Po cestě v zemské atmosféře jeho konstrukce shoří přibližně v 80 kilometrech nad zemským povrchem na popel. Čas jeho návratu je podle odborníků vypočítaný na poledne plus mínus 4,5 hodiny vzhledem k nepředvídatelné sluneční aktivitě, která mění hustotu atmosféry.

Vracející se družici vypustila na oběžnou dráhu v roce 1995 vesmírná agentura a ve své době byla jednou z nejpokročilejších. Za svého aktivního období nashromáždila mnoho důležitých dat o oceánech, o pólech, ale také byla svědkem záplav či zemětřesení. V roce 2011 se odborníci rozhodli její provoz ukončit a od té doby se vrací zpět k Zemi.

Každý týden se vrací k Zemi jeden podobně těžký předmět. Že někoho zbytky vesmírného odpadu při svém návratu zabijí, je téměř nemožné. Riziko je menší než jedna ku stu miliardám. Zbytky z vesmírných objektů prý neobsahuji žádné škodlivé látky.

Autor: Zuzana Beranová
Zdroj: ESA Space Debris Office - European Space Agency

Související

profimedia-0832657609.jpg
Hokej

Talent se ze zámoří vrací do Varů

profimedia-0845005392
Zahraniční Vesmír

Měl být prvním Afroameričanem ve vesmíru. Nakonec se dočká až v 90 letech

Sonda Voyager 1
Zahraniční Vesmír

NASA získala data z nejvzdálenější sondy. Voyager je miliardy kilometrů od Země

Romário.
Fotbal

Legendární Romário se vrátí na trávník, nastoupí v jednom dresu se synem