pondělí 20. května 2024

Sardinie zachraní tradiční zemědělství stovkou Kyrgyzů

Sardinie bojuje s úbytkem obyvatel a postupnou ztrátou tradičního zemědělství. Záchranou by měla být stovka farmářů z Kyrgyzstánu.

Sardinie

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Druhý největší ostrov ve Středozemím moři přichází o obyvatele a tradiční farmáře. Mezi lety 2019 a 2020 klesl počet obyvatel na Sardinii o 76 tisíc na 1,5 milionu. Depopulace postihla především venkovské oblasti, kvůli čemuž se zdejší úřady obávají zániku ostrovních tradic, včetně typické produkce mléčných výrobků. Populace místních pastýřů stárne a mladí z ostrova migrují na italskou pevninu.

Místní úřady našly řešení v podobě pastýřů z Kyrgyzstánu. Sardinská pobočka národního svazu zemědělců (Coldiretti) uzavřela dohodu s kyrgyzskými úřady, aby poslaly přibližně stovku kyrgyzských zemědělců včetně jejich rodin na Sardinii, ve snaze udržet zemědělskou tradici.

Podle zástupců sardinské Coldiretti plánuje svaz přivést kyrgyzské pastýře, protože Kyrgyzstán má podobné pastýřské tradice jako Sardinie, kde se ovčí chov provozuje již po staletí. Kyrgyzští pastýři budou ubytováni ve venkovských centrech na Sardinii, kde nejprve projdou učňovským výcvikem, který by mohl později přerůst v dlouhodobou smlouvu. Budou také doprovázeni osobami, které jim pomohou začlenit se do místní kultury a komunit. První farmáři z Kyrgyzstánu by na Sardinii mohli přijet již v příštím roce.

Uprchlická krize z Afriky, která letos zasáhla Itálii v ještě větší míře než v předešlých letech, podle sardinské Caldiretti problém neřeší. Prý je obtížné najít dlouhodobé pracovníky v řadách afrických migrantů ochotné pracovat ve venkovských vnitrozemských oblastech Sardinie. Oproti tomu kyrgyzští pastýři jsou zvyklí žít v malých venkovských komunitách a dobře se vyznají v ovčáctví, uvedl svaz.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: EuroNews

Související

profimedia-0871684776
Zahraniční

Papež nabádá Italy, aby měli více dětí

43047869_2026953143994809_5881120274853658624_n
Zahraniční Video

Konec vykořisťování štěňat: Itálie zakázala jógu se psími miminy

dálnice
Cestování

Víme, jaké jsou dálniční poplatky v Evropě, a kde se jim dá vyhnout

16733665531_fc89c12e22_b
Zahraniční

Spojené státy mají sankční seznam. Vedle Ruska a Číny je na něm i Slovensko