sobota 18. května 2024

Milion lidí v ohrožení. Izraelská armáda chce zaútočit na hranice s Egyptem

Milion civilistů, kteří se z celého Pásma Gazy stáhli na jih k egyptským hranicím, jsou v dalším bezprostředním ohrožení. Izraelská armáda se chystá udeřit i tam.

GGFNIFrWYAAkpsa

Izraelská armáda se chystá na vstup do Rafáhu.
Zdroj: X

  • Izraelská armáda se chystá na vstup do Rafáhu.
  • Zdroj: X

Řada světových politiků, včetně amerického prezidenta Joea Bidena varuje izraelského premiéra Benjamina Netanjahua před plánem, který během víkendu unikl na svět, jenž hovoří o útoku na město Rafáh, kde leží důležitý hraniční přechod mezi Egyptem a Pásmem Gazy. Do této oblasti v úplném jižním cípu Pásma Gazy, uprchlo před izraelskou armádou zhruba milion Palestinců. Netanjahu však argumentuje tím, že zbývající buňky radikální palestinské organizace Hamás, se nacházejí právě v Rafáhu a pro armádu Židovského státu je jejich zničení prioritou.

Izraelské letectvo už o víkendu na Rafáh zaútočilo. Během vzdušného úderu přišlo o život 17 lidí, z nichž 15 bylo civilistů a dvě osoby byly členy Hamásu. Izraelských úderů na Rafáh se obává i Egypt, který cítí tlak na otevření hraničního přechodu, čemuž se Káhira brání od začátku války, kdy čelní představitelé tohoto severoafrického státu nechtějí uprchlíky z Pásma Gazy přijmout.

Kvůli útoku na Rafáh si během neděle volal s Netanjahuem americký prezident Joe Biden. Ten Izrael varoval před útokem, dokud Jeruzalém nemá zajištěný plán na ochranu milionu civilistů.

Autor: Jan Skala

Související

golddukat_gold_coin_gold_nugget_gold_nugget_natural_gold-707659
Ekonomika

Cena zlata stále stoupá. Ještě letos bude unce za 2,5 tisíce dolarů

Vizuál prezidentské debaty Bidena s Trumpem při minulých prezidentských volbách.
Zahraniční Volby USA

Biden se střetne s Trumpem v debatě už 27. června

408148998_927981615352806_5463957773040899139_n
Zahraniční

Atentát na Fica rezonuje celým světem. Střelbu odsoudil Biden i Putin

597032
Zahraniční

Protižidovské nálady gradují. Vandalové poničili pomník obětí holokaustu v Paříži