pátek 3. května 2024

Rwanda uprchlíky z jiných zemí přijme. Chce však na to dostávat peníze

Prezident Petr Pavel jednal ve Rwandě o podpoře českých firem v této africké zemi. Řeč se však stočila i na ochotu Rwandy přijímat uprchlíky z jiných zemí

GKeqYHqWwAA8lDZ

Petr Pavel při návštěvě Rwandy s tamní prezidentem Paulem Kagamem.
Zdroj: X

  • Petr Pavel při návštěvě Rwandy s tamní prezidentem Paulem Kagamem.
  • Zdroj: X

Iniciativa Velké Británie v otázce přijímání uprchlíků se v africké Rwandě setkala s pozitivní reakcí. Při své návštěvě o tom byl ujištěn i český prezident Petr Pavel, který jednal se svým rwandským protějškem Paulem Kagamem. "Přístup Rwandy je nejen konstruktivní, ale i humanitární," uvedl po jednání Pavel. Kagame však uvedl, že aby mohla Rwanda přijímat uprchlíky, potřebuje na to odpovídající finanční prostředky.

"Nemáme peníze na to, abychom je živili," uvedl prezident této africké země, která patří mezi nejchudší státy v oblasti střední Afriky, kdy se její ekonomika zhroutila během občanské války v 90. letech. Dnes má Rwanda nadstandartní vztahy zejména s Velkou Británií. V této souvislosti Pavel při své návštěvě slíbil, že Česká republika poskytne více než 25 milionů korun do fondů Rady pro lidská práva.

Ve rwandském hlavním městě Kigali Pavel jednal i o aktivitách českých firem v této africké oblasti, kdy se v ní realizují zejména společnosti zabývající se satelitní technikou. Rwanda pro Českou republiku naopak odchovává nosorožce pro ZOO ve Dvoře Králové nad Labem.

Autor: Jan Skala

Související

402009969_835997225197930_6376097652567379338_n
Domácí

Pavel odsoudil Babišovy výroky. Zároveň se však nezastal ani kampaně SPOLU

GMgnyGlXUAACLHs
Zahraniční

Deportace začaly. Britská policie zatýká první migranty a posílá je do Rwandy

profimedia-0869114633
Zahraniční

Karel III. se vrátil k plnění veřejných povinností

profimedia-0869104414
Domácí

Tuleja bude novým ministrem pro vědu. Pavel ho jmenuje v pondělí