neděle 28. dubna 2024

Rusko znovu útočí ze vzduchu. Dělá si střelnici z ukrajinských měst

Válka na Ukrajině vstupuje do své další fáze. Rusko už od vánočních svátků provádí mohutné letecké údery na celé její území. Ty dnešní přišly poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj řekl, že válku přesouvá na ruské území.

GC0pWqRWMAAX8yo

Kyjev po dnešním útoku střelami Kinžál
Zdroj: X

  • Kyjev po dnešním útoku střelami Kinžál
  • Zdroj: X

Po silné ruské ofenzivě, kdy na konci uplynulého roku dopadaly na ukrajinská města rakety nejsilněji od začátku konfliktu předloni v únoru, pokračují údery neztenčenou silou i po Novém roce. Dnes ráno Rusové zaútočili na největší dvě ukrajinská města Kyjev a Charkov, kdy se sice ukrajinské protivzdušné obraně podařilo sestřelit řadu bezpilotních letounů, ale na města dopadaly i hypersonické střely Kinžál. Kyjev po útocích hlásí 25 zraněných, Charkov přes 40 a čtyři mrtvé.


Ruské střely se zaměřují zejména na kritickou infrastrukturu, nešetří ale ani obytné domy. Za to Moskva čelí kritice i v Radě bezpečnosti OSN, jejíž zasedání svolala na samém konci roku, kdy si na paškál vzala zejména Českou republiku za to, že ukrajinská armáda útočila na ruské příhraniční město Belgorod českou municí. Ministr vnitra Vít Rakušan i ministr zahraničí Jan Lipavský se jednání odmítli účastnit.

V souvislosti se současnými leteckými údery na Ukrajinu zaktivovalo sousední Polsko své stíhačky F-16. Ty hlídkují v polském vzdušném prostoru poblíž ukrajinských hranic. V uplynulých dnech totiž zbloudilá ruská raketa zalétla až nad polské území.

Současná vlna útoků začala o vánočních svátcích, kdy nejprve Rusko poslalo na Ukrajinu drony, aby následně Kyjev odpověděl zničením ruské válečné lodi Novočerkassk a poté i útokem na bolgorodskou oblast., „Vře to ve mně,“ řekl poté ruský prezident Vladimir Putin a slíbil Kyjevu mohutnou odvetu. Jeho ukrajinský protějšek Volodymyr Zelenskyj zase do Moskvy vzkázal, že se Ukrajina nevzdá a že očekává vítězství své země.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

87293586_2593650530873853_1047781972216119296_n
Zahraniční

Bystroňova obhajoba dostává trhliny. Poslance AfD usvědčují odposlechy

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě