pondělí 20. května 2024

Rusko odsoudilo novinářku, která nechtěla válku. Ta prchla do Paříže

Ne válce. Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou. Přesně s takovým transparentem protestovala krátce po začátku války na Ukrajině ruská novinářka. Moskevský soud ji za to poslal na osm let do vězení.

F7mb1MyXwAAiGRa

Slavný obrázek, který obletěl celý svět.
Zdroj: X

  • Slavný obrázek, který obletěl celý svět.
  • Zdroj: X

Na osm let poslal moskevský soud do vězení někdejší ruskou novinářku Marinu Ovsyannikovovu za to, že měsíc po zahájení války na Ukrajině pronikla do živého vysílání ruské televize a vystavila transparent s nápisem Ne válce. Zastavte válku, nevěřte propagandě, tady vám lžou. Bývalá zaměstnankyně ruské televize Pěrvnyj kanal však do vězení nezamíří. V současné době nežije v Rusku, podle zpráv ze sociálních sítí přebývá v Paříži.

Soud ji uznal vinnou z šíření lživých zpráv o ruské armádě, které měly být motivované politickou nenávistí. V srpnu 2022 totiž novinářka protestovala na Sofijském nábřeží v Moskvě s jiným transparentem, na němž stálo: Putin je vrah. Jeho vojáci jsou fašisti. Zemřelo 352 dětí. Kolik ještě dětí musí zemřít, abyste se zastavili?

Ovsyannikovova poté, co jí ruské úřady začaly stíhat, uprchla do Německa. Do Moskvy se přece jen vrátila, okamžitě ale dostala domácí vězení. Z něho se jí a její dceři podařilo utéct do Francie.

Autor: Jan Skala

Související

GNyLvoYXQAEI2ww
Zahraniční

Evropská vojenská mise v Mali skončila. Potvrdil do šéf unijní diplomacie Borrell

Sberbank_Praha_5,_Smíchov_01
Ekonomika

Ve Sberbank leží dvě miliardy, o které se nikdo nehlásí. Na výplatu je měsíc

408127198_10221297628985005_2111989018936352545_n
Zahraniční

Zelenskyj odmítl Macronovo olympijské příměří. Nevěříme Putinovi, řekl

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Cintula jde do vazby. Fico bude muset zatím zůstat v Banské Bystrici