sobota 27. dubna 2024

Rusko mohutně udeřilo na Ukrajinu. Kyjev hlásí devatenáct mrtvých

Ruská armáda je už znovu na územích, která v létě zpět dobyla Ukrajina. Nyní Rusko útočí ze vzduchu prakticky na celé území této východoevropské země.

GCgetN6XYAA2IFx

Ukrajina se dnes ocitla po palbou ruských střel.
Zdroj: Profimedia

  • Ukrajina se dnes ocitla po palbou ruských střel.
  • Zdroj: Profimedia

Přibližně 160 střel vypálila ruská armáda v noci na pátek a dnes dopoledne na ukrajinské území. Přestože jich ukrajinská protivzdušná obrana 114 zlikvidovala, ostatní způsobily nemalé škody. Podle kyjevských úřadů ruské dronové útoky zabily devatenáct lidí, další desítky jsou s různými stupni zranění v péči lékařů. Ruské drony útočí v Charkově, Kyjevě, Dnipru, Záporoří, Lvově a Oděse. Experti mluví o největším úderu za řadu posledních měsíců.

Kromě dronů ruská armáda podle mluvčího ukrajinského letectva Jurije Ihnata nasadila i balistické střely s plochou dráhou letu i hypersonické Kinžály. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského mířil ruský útok nejen na kritickou infrastrukturu, ale i proti civilnímu obyvatelstvu a zasáhl obytné domy či dokonce nemocnice. "Porodnice, vzdělávací zařízení, nákupní centrum, vícepodlažní obytné budovy a soukromé domy, komerční sklad a parkoviště. Kyjev, Lvov, Oděsa, Dnipro, Charkov, Záporoží a další města. Na teroristické útoky určitě zareagujeme. A budeme pokračovat v boji za bezpečnost celé naší země, každého města a každého občana. Ruský teror musí prohrát a také prohraje," uvedl Zelenskyj.

Na Ukrajinu už mezitím dorazily americké stíhačky F-16, které sice Kyjevu nezaručí nadvládu ve vzduchu, ale pomohou alespoň s lepší obranou země. Vzdušná převaha Ruska je stále velice silná.

V souvislosti s dnešním bombardováním ukrajinský premiér Denys Šmyhal požádal o urychlenou finanční pomoc. Původně schválenou pomoc ve výši 110 miliard dolarů však blokují zejména politické rozpory ve Spojených státech, jejichž souhlas je pro další vývoj války na Ukrajině klíčový.

Autor: Jan Skala

Související

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není

720x405
Domácí

Zeman už neprezidentuje, dalšímu povýšení Koudelky nestojí nic v cestě

Joe_Biden_(48651174447)
Zahraniční

Biden podepsal. Ukrajina může očekávat pomoc už v následujících hodinách