čtvrtek 2. května 2024

Rozhlasové vysílání slaví stovku. Největší roli sehrálo na konci války

Když moderátor Zdeněk Mančal povolával českou policii i četnictvo, byla to největší chvíle, kterou kdy české rozhlasové vysílání zažilo. Dnes slaví 100 let svého zahájení.

povstání

Bitva o budovu Československého rozhlasu v květnu 1945
Zdroj: Český rozhlas

  • Bitva o budovu Československého rozhlasu v květnu 1945
  • Zdroj: Český rozhlas

Za Pražského povstání v květnu 1945 se ozvala po více než pěti letech z rádiových přijímačů namísto němčiny čeština. Když zaznělo: „Voláme českou policii, české četnictvo, české vojsko, aby ihned přišlo do Českého rozhlasu“, byla to chvilka, která se nesmazatelně vryla do historie. V tu chvíli se potvrdilo opodstatnění rozhlasového vysílání. Začalo však mnohem dříve než na konci války. První vysílání se odehrálo přesně před sto lety, 18. května 1923, kdy se první signál šířil z rozhlasového stanu poblíž pražského letiště Kbely. Po Velké Británii a její BBC se Československo stalo druhou zemí v Evropě, ze které se rozhlasové vysílání ozvalo. Tehdy se ještě nemluvilo o Československém rozhlase, ale o společnosti Radiojournal, která vysílání zajišťovala.

Velký rozmach zažilo vysílání v meziválečné době, kdy se stalo pravidelným zdrojem informací z politického i společenského života. Po obsazení země nacisty však začalo podléhat tvrdé cenzuře až do 5. května 1945, kdy se v 6 hodin ráno ozvalo vysílání osvobozovaného Československa. V tu dobu už rozhlas sídlil ve Vinohradské ulici, odkud vysílá dodnes, a kde se stala jedna z nejdůležitějších bitev Pražského povstání.

V poválečném Československu vysílal Radiojournal, od roku 1948 přejmenovaný na Československý rozhlas, až do zániku federace v roce 1992. Za tu dobu vytvořil řadu ikonických pořadů, třeba hitparádu Houpačka, humoristický seriál Nealkoholická vinárna U Pavouka, večerníčky O Hajajovi, vědecký magazín Meteor, dopravní zpravodajství Zelená vlna a Pozor, zákruta! či rodinný seriál Jak se máte, Vondrovi?

Po rozpadu federace převzaly roli Československého rozhlasu Český a Slovenský rozhlas. Ty vysílají dodnes.

Autor: Jan Skala

Související

438888605_832630195562682_8701897886785803572_n
Film a TV Výročí

Himlhergot donrvetr. Ilja Prachař sehrál stovky rolí, Trautenberk byl však jen jeden

Robert Oppenheimer
Zahraniční Výročí

Otec atomové bomby se narodil před 120 lety

Immanuel Kant
Zahraniční Výročí

Immanuel Kant se narodil před 300 lety. Jeho myšlenky rezonují dodnes

turistická značka
Domácí Výročí

Klub českých turistů oslaví 135 let od vyznačení první turistické trasy