pátek 17. května 2024

Rodinná nadace Kellnerových daruje půl miliardy na české onkologické centrum

Nadace The Kellner Family Foundation uzavřela spolupráci s Fakultní nemocnicí v Motole a Ministerstvem zdravotnictví. Věnuje 500 milionů korun na stavbu a výzkum nového onkologického centra.

Uprostřed Vlastimil Válek, Renáta Kellnerová a Petr Fiala.

Uprostřed Vlastimil Válek, Renáta Kellnerová a Petr Fiala.
Zdroj: Vláda ČR

  • Uprostřed Vlastimil Válek, Renáta Kellnerová a Petr Fiala.
  • Zdroj: Vláda ČR

Nadace The Kellner Family Foundation daruje půl miliardy korun na nové onkologického centrum v rámci Fakultní nemocnice Motol v Praze. „Onkologický výzkum, respektive hledání léku nové generace proti některým typům rakoviny, byla Petrova srdeční věc, které obětoval velmi mnoho,“ řekla Renáta Kellnerová, předsedkyně správní rady Nadace The Kellner Family Foundation a vdova po zakladateli PPF Petru Kellnerovi. Kellnerová je podle aktuálního žebříčku Forbes jedenáctou nejbohatší ženou světa.

Vznik moderního onkologického centra v Praze, v jehož rámci by fungovalo i špičkové vědecké pracoviště, bylo něco, co si Petr velmi přál. Jsem ráda, že můžeme tomuto projektu pomoci, aby se stal realitou,“ uvedla Kellnerová. „Rakovina je druhou nejčastější příčinou smrti českých občanů. Každý rok v jejím důsledku zemřou v České republice desítky tisíc lidí. Jsem proto moc rád, že se podařilo dohodnout spolupráci mezi The Kellner Family Foundation, Fakultní nemocnicí v Motole a Ministerstvem zdravotnictví, která přinese 500 milionů korun ze soukromých zdrojů na vybudování a provoz Vědeckého a diagnostického onkologického centra,“ komentoval premiér Petr Fiala.

Jde o doposud největší dar soukromého subjektu ve prospěch Česka. „Štědrého daru nadace The Kellner Family Foundation si velmi vážím, a to o to více, že samotné centrum, které díky tomu vznikne, bude v majetku České republiky stejně jako potenciální objevy, se kterými nepochybně přijde,“ nechal se slyšet ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Z daru půjde 300 milionů korun na stavbu onkologického centra v areálu motolské nemocnice. Zbývajících 200 milionů korun bude vědecké centrum čerpat postupně zejména na podporu vědecké činnosti po otevření centra na jaře 2026.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZČR

Související

Azbestová vlákna
Domácí

Azbestová střecha je životu nebezpečná. Jak se jí zbavit?

rakovina
Zdraví Věda

Bílkoviny v krvi varují před rakovinou, tvrdí výzkum

4366433007_161b1ba06c_b
Hudba

Zemřela bluesrocková legenda Dickey Betts. Proslavil se s The Allman Brothers

profimedia-0848334831
Domácí

Zeman byl propuštěn z nemocnice