pondělí 29. dubna 2024

Republikánské primárky začaly. Donald Trump slaví drtivé vítězství

Až nečekaně velké množství hlasů, přes polovinu vše odevzdaných, dostal Donald Trump v prvních amerických primárkách ve státe Iowa. Jeden z jeho soupeřů už boj po Bílý dům vzdal.

39815511914_2e9c23f7f3_b

Donaldu Trumpovi se v Iowě dostalo velké podpory.
Zdroj: Flickr

  • Donaldu Trumpovi se v Iowě dostalo velké podpory.
  • Zdroj: Flickr

„Cítím se skvěle,“ řekl bývalý americký prezident a zároveň kandidát na budoucího šéfa Bílého domu Donald Trump, když dorazily výsledky z republikánských primárek v americkém státě Iowa. Ty totiž ukázaly jeho jasnou dominanci, jelikož získal více než polovinu všech odevzdaných hlasů. Druhý v pořadí skončil guvernér Floridy Ron DeSantis, který však dostal o 30 procent méně hlasů než Trump. Překvapit nedokázala ani někdejší americká velvyslankyně při OSN Nikki Haley, která navzdory příznivým prognózám skončila až na třetím místě.

Čtvrtá pozice nakonec připadla 38letému americko-indickému podnikateli Viveku Ramaswamymu, jenž získal podporu pouhých 7,7 procent hlasů. Podnikatel svůj neúspěch uznal a oznámil, že se boje o Bílý dům vzdává. Zároveň v dalším klání podpořil Trumpa.

Ten není favoritem pouze republikánských primárek. Předvolební průzkumy ukazují, že má nakročeno i do Bílého domu, kdy v souboji o něj s největší pravděpodobností vyzve současnou hlavu Ameriky, Joea Bidena. V tomto přímém souboji většina agentur favorizuje právě Trumpa a poukazuje na nízkou oblíbenost a vysoký věk současného prezidenta.

Autor: Jan Skala

Související

Donald_Trump_(27150997534)
Zahraniční

Podpora Bidena znovu klesá. Trumpa by nyní volila necelá polovina Američanů

mimino
Zahraniční

V USA se rodí čím dál méně dětí

Medvěd grizzly
Zahraniční Fauna

Medvěd grizzly se vrátí do Washingtonu, kde byl vyhuben

kvalita ovzduší
Zahraniční Klimatické změny

Špatná kvalita vzduchu ohrožuje 131 milionů Američanů