čtvrtek 2. května 2024

Rada ČNB úrokové sazby nesnížila. Zhoršila ale výhled tuzemské ekonomiky

Vývoj české ekonomiky není příznivý. ČNB čeká letos pokles HDP, i když inflaci se podle aktuální zprávy podařilo zkrotit na 2,6 procentech.

peníze

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Rada Česká národní banky ČNB nebude zvyšovat úrokové sazby, ale ponechá je na současných sedmi procentech, na kterých se drží už od loňské června. Přestože se ještě před týdnem spekulovalo o tom, že ČNB ke snižování úroků přistoupí, vzhledem k vývoji ekonomiky se tak nestalo. Podle zprávy, kterou banka vydala, čeká Českou republiku letos pokles HDP o 0,4 procenta. Mírný vzestup ekonomové očekávají až v příštím roce. Skutečností tak zůstává, že z celé Evropské unie má dnes Česká republika jednu z nejslabších ekonomik.

Právě kvůli ní a klesající inflaci měla původně ČNB v plánu snižovat úrokové sazby a letos už k tomu s největší pravděpodobností ani nedojde, protože rada bude znovu zasedat až těsně před Vánoci, 21. prosince. „Bankovní rada současně rozhodla, že ČNB bude i nadále bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny,“ uvedla k současnému kroku centrální banky její mluvčí Petra Krmelová.

V návaznosti na prohlášení ČNB začala posilovat koruna. Vůči euro dosáhla zlepšení o 0,7 procenta.

Autor: Jan Skala

Související

ekonomika
Ekonomika

Globální ekonomika letos vzroste o 3,1 procenta, uvádí OECD

Guvernér ČNB Aleš Michl.
Ekonomika

ČNB snížila úrokovou sazbu o půl procentního bodu

peníze
Ekonomika

Česká ekonomika za první čtvrtletí vzrostla o 0,4 procenta

eurovolby
Domácí Eurovolby

Průběžné výsledky eurovoleb zveřejnovány nebudou