pátek 10. května 2024

Putin promluvil: Míru docílíme klidně silou, za všechno může Amerika

Ruský prezident poprvé od začátku války na Ukrajině uspořádal tiskovou konferenci. Otázky se samozřejmě stočily nejvíce k situaci na bojištích a možné mírové smlouvě.

profimedia-0829398312

uský prezident Vladimir Putin poprvé od zahájení války na Ukrajině odpovídal na otázky běžných Rusů.
Zdroj: Profimedia

  • uský prezident Vladimir Putin poprvé od zahájení války na Ukrajině odpovídal na otázky běžných Rusů.
  • Zdroj: Profimedia

Poprvé od vpádu na Ukrajinu ruský prezident Vladimir Putin odpovídal na dotazy novinářů i běžných ruských občanů. Ty se samozřejmě nejvíce týkaly situace na Ukrajině, o které se Putin široce rozhovořil. Zároveň popřel, že by se v zemi chystala další mobilizace. Uvedl, že Kreml měl v plánu nabrat do konce roku zhruba 400 tisíc dobrovolníků, kteří by odešli bojovat na okupovaná ukrajinská území. Podle Putina se už do této výzvy do dnešního dne zapojilo 486 mužů. „Chlapi bojují dobře,“ ocenil je ruský prezident.

Na otázku, kdy válka na Ukrajině skončí, odpověděl Putin, že ve chvíli, kdy Rusko dosáhne svých cílů. „Buď se dohodneme na míru nebo problém vyřešíme silou,“ řekl dvaasedmdesátiletý šéf Kremlu. Podle něho má současná situace na Ukrajině dlouhodobé kořeny. „Naši američtí přátelé udělali převrat na Ukrajině, aby vyvolali konflikt. A Evropa
tomu jen přihlížela,“
zmínil ruský prezident. Sám dnes nemá potřebu zlepšovat vztah se Spojenými státy. Zmínil rovněž, že východ Ukrajiny byl vždy ruským území. „Oděsa byla vždycky ruské město. Přijmuli rozpad Sovětského svazu a vytvořili historický nesmysl. Jihovýchod byl pro nás vždy důležitý,“ zmínil.

Šéf Kremlu také zhodnotil pomoc západu Ukrajině. Podle něho už upadá, což je dané neúspěchem ukrajinské protiofenzivy, která začala v letních měsících. „Protiofenziva jim nefunguje. Nechápu, proč to dělají,“ dodal Putin.

Jeho dnešní vystoupení řada politologů dává do souvislosti s prezidentskými volbami, které se v Rusku uskuteční v březnu příštího roku. V minulých dnech totiž Putin oznámil kandidaturu, která se ale rovná de facto jasnému vítězství.

Autor: Jan Skala

Související

357741539_746548394142814_6483650049313537667_n
Domácí

Pavel pojede na červnový summit do Švýcarska. Dostal pozvání od Zelenského

drogy
Zahraniční Drogy

Přes 320 tisíc dětí v USA ztratilo rodiče kvůli předávkování drogami během deseti let

Miss Teen USA 2023 UmaSofia Srivastava
Zahraniční

Po Miss USA se vzdala korunky krásy i americká Miss Teen

profimedia-0871369594
Zahraniční

Západ překrucuje pravdu, jaderné síly jsou v pohotovosti, hřímal Putin